Belangrijke updates

Welke dragers gaan we de komende jaren digitaliseren? (update augustus 2019)

13/03/2019

Als je het VIAA-nieuws volgt, dan zie je onze aankondigingen van nieuwe digitaliseringsprojecten vast verschijnen. Terwijl het ene project afgerond wordt, doen we onderzoek naar nieuwe dragers of digitaliseren we nog resthoeveelheden. Om het voor jou overzichtelijk te houden, vatten we de verschillende lopende en toekomstige projecten even samen.

Toekomstige projecten 

In de zomer van 2019 gaan we van start met twee nieuwe, langverwachte digitale transferprojecten: de DV-formaten (digitaliseringsproject 7) en optische schijven (digitaliseringsproject 9). Met de registratie van je DV-formaten (DV, DVCAM of DVCPRO) kan je beginnen in maart. Die van de optische schijven (cd, cd-r, dvd en dvd-r) gaat in april van start.

> Heb je nog DV-dragers of optische schijven in je bezit die niet gekend zijn bij VIAA? Geef zeker een seintje aan lobke.vandeneynden@viaa.be. Dan kunnen we deze analoge dragers nog tijdig mee schuiven in deze projecten en jou het nodige registratiemateriaal bezorgen.

In 2021 staat ook de voorbereiding van digitaliseringsproject 10, de transfer van XDCAM, op onze planning. De start van de eigenlijke migratie plannen we vanaf 2022 (nieuwe planning).

> Heb je XDCAM-tapes in je bezit die je wil migreren? Stuur dan een inschatting van het aantal tapes naar lobke.vandeneynden@viaa.be.

Een vierde drager die we in de nabije toekomst aanpakken is vinyl in digitaliseringsproject 8.

Lopende projecten (met omroepen)

Enkele van onze digitaliseringsprojecten lopen al een hele tijd. De voornaamste reden daarvoor is dat de betrokken omroepen hele grote hoeveelheden dragers aanleveren. Het maximum aantal dragers voor deze projecten is dan ook bereikt en we laten helaas geen nieuwe hoeveelheden toe voor deze dragerformaten. Heb je echter nog ongedigitaliseerde dragers van deze formaten liggen? Geef dan zeker een seintje aan lobke.vandeneynden@viaa.be. Dan nemen we deze dragers mee op in onze resthoeveelheden.

  • Betacam SP (digitaliseringsproject 1)
  • Digitale Betacam en Betacam SX (digitaliseringsproject 3)
  • Schellak- en lakplaten (digitaliseringsproject 5)

Digitalisering van film

De digitalisering van door azijnsyndroom aangetaste film staat niet stil. We plannen al deze films te laten digitaliseren tegen 2023. Daarna gaan we aan de slag met niet-aangetaste films.

> Heb je - al dan niet met azijnsyndroom aangetaste - films in je bezit die je wenst over te zetten via VIAA? En hebben wij daar volgens jou nog geen weet van? Geef dan zeker een seintje aan sarah.eloy@viaa.be

>> Vragen over een drager die hier niet ter sprake kwam? Lees hier meer over onze afgelopen digitaliseringsprojecten.