Belangrijke updates

DV-formaten bijna klaar voor aanbesteding

17/06/2019

Sinds enkele weken zijn 68 van onze content partners hard aan het registreren: 22.000 cassettes met een DV-signaal (DV, DVCPRO en DVCAM) worden klaargemaakt voor digitale transfer. Ook bij VIAA werken we hiernaartoe: binnenkort publiceren we het aanbestedingsdossier voor deze complexe drager.

Aanpak

Vanaf vrijdag 28 juni 2019 kunnen service providers zich verdiepen in het aanbestedingsdossier van DV, DVCPRO en DVCAM. Betrokken content partners ontvangen de conceptversie via mail en kunnen tot vrijdag 21 juni hun opmerkingen bezorgen. Eind september verwachten we een digitaliseringspartner te kunnen aanduiden om voor het jaareinde nog van start te gaan met de digitale transfer.

Dat de transfer van het digitale signaal van DV-formaten geen eenvoudige klus wordt, las je misschien eerder al. Het technisch moeilijkste aspect aan deze aanbesteding was de bepaling van het bestandsformaat waar de inhoud van de cassettes naar moet worden omgezet. In onze oplossing respecteren we zo veel mogelijk de oorspronkelijke technische signaalkenmerken en maken we gebruik van de automatische beeldrestauratie die spelers kunnen aanbieden, zodat een zo goed mogelijk beeld ontstaat. Meer daarover lees je in deze whitepaper.

Nieuw in het VIAA-archief: FFV1 

Een deel van onze oplossing is de omzetting van het DV-signaal van cassettes van de cultureelerfgoedsector naar een nieuw bestandsformaat. In tegenstelling tot eerdere digitaliseringsprojecten, waar we voor JPEG2000 in een MXF-container kozen, maken we hier voor het eerst de keuze voor een nieuw formaat: FFV1 in een MKV-container. Deze standaard-in-wording heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als een codec met specifieke voordelen voor langetermijnbewaring. PACKED voerde als partner in het Preforma-project eerder al uitgebreid onderzoek naar deze codec en we vinden dat de standaardisering nu ver genoeg gevorderd is om dit formaat te beginnen gebruiken.

In VIAA’s geval is FFV1 in een MKV-container de opvolger van de JPEG2000 in MXF-standaard. In dit licht bekijken we komend najaar of en hoe alle JPEG2000-bestanden omgezet kunnen worden naar het nieuwe formaat. Daar voerden we al onderzoek naar samen met PACKED. Mogelijk wordt deze omzetting in de loop van 2020 opgestart in het licht van een storagemigratie. Hierover berichten we nog uitgebreid dit najaar, waarbij je natuurlijk de mogelijkheid zal hebben om met ons in dialoog te gaan.