Belangrijke updates

DV-formaten en dvd worden beschikbaar als meervoudige objecten

11/03/2020

Dit voorjaar is het zover: de eerste DV-files en dvd-afgeleiden komen na hun digitale transfer in het archiefsysteem (MAM) terecht. Na een grondige voorbereiding gaan de digitaliseringsprojecten van DV-formaten en optische schijven binnenkort namelijk in productie. Het resultaat daarvan is in het geval van DV en dvd een meervoudig object.

Waar bij vorige projecten één analoge drager leidde tot één digitaal bestand, is dit bij deze formaten niet wenselijk. Bij de digitalisering proberen we zoveel mogelijk recht te doen aan de authenticiteit van het materiaal op vlak van technische kenmerken, functionaliteiten en bruikbaarheid. In sommige gevallen kan dit dus niet in één digitaal bestand gevat worden en bestaat het object uit verschillende bestanden. Een meervoudig object dus, waarover je hier meer leest.

Deze meervoudige objecten leggen een andere weg af dan enkelvoudige objecten en komen rechtstreeks in het archiefsysteem terecht. Dit betekent dat je de kwaliteitscontrole, het toekennen van metadata en aanpassen van licenties rechtstreeks in het archiefsysteem doet en niet in de bufferruimte.

Het is nog steeds zo dat er zes maanden garantie is op het gedigitaliseerd materiaal. Merk je binnen de zes maanden mogelijke fouten in de digitalisering op, dan kan je drager kosteloos opnieuw gedigitaliseerd worden. Neem hiervoor contact op met lobke.vandeneynden@meemoo.be.

Als er meervoudige objecten beschikbaar worden voor jouw organisatie, krijg je ongeveer een week op voorhand een seintje van Lobke, de projectmanager verantwoordelijk voor deze digitalisering.

Zodra de objecten in het archiefsysteem verschijnen, is de mezzaninekopie ervan ook meteen beschikbaar op Catalogus Pro. Dat is een gecomprimeerde kopie van hoge kwaliteit die makkelijk afspeelbaar is op bv. een groot scherm, maar minder geschikt voor duurzame bewaring. We willen je dus vragen om je kwaliteitscontrole zo snel mogelijk na de instroom van de objecten te laten gebeuren. Samen met het checken van de kwaliteit, kan je ook de metadata controleren en aanvullen, en indien nodig licenties aanpassen. Aanpassingen aan de metadata op alle items van het meervoudig object kan je in bulk doen door te zoeken op PID. Lees hier (op p. 27) hoe of kom het te weten in één van onze opleidingen over het archiefsysteem (MAM). Heb je hier vragen over, dan kan je die ook stellen via support@meemoo.be.

Ben je benieuwd waarom ook schellak- en lakplaten en meersporenaudiospoelen als meervoudig object worden gearchiveerd? Of hoe je precies omgaat met deze digitale bestanden in jouw collectie? We werken momenteel aan meer supportartikelen over meervoudige objecten binnen digitaliseringsprojecten en brengen je daarover via volgende partnerupdates op de hoogte.