Belangrijke updates

Op onze digitaliseringsradar

17/09/2020

Als contentpartner hoor je vast regelmatig van onze projectmanagers digitalisering. Wanneer een batch opgehaald zal worden, of wanneer er materiaal klaar is voor een kwaliteitscontrole. Benieuwd naar het totale plaatje van onze digitaliseringsbezigheden? Hier lees je onze plannen voor het najaar en de grote lijnen voor de komende jaren. Zo weet je meteen waar jij en je materiaal aan toe zijn.

Onze projecten in een notendop

  • De digitale transfer van optische schijven wordt in 2020 afgerond.
  • In 2021 finaliseren we de digitalisering van DV-formaten.
  • De digitale transfer XDCAM wordt opgestart in 2022.
  • Vinyldigitalisering voorzien we na 2023.
  • We starten een project rond resthoeveelheden in 2022.
  • 4.500 tot 5.500 films worden gedigitaliseerd tegen eind 2023.

Digitalisering audio- en videoformaten

In 2020 zullen we de digitale transfer afronden van optische schijven, zoals audio-cd’s en dvd’s. Deze worden omgezet in Nederland door Picturae. In de loop van 2021 ronden we samen met Memnon ook de complexe digitalisering van DV-formaten af: DV, DVCAM en DVCPRO. 

Deze projecten zijn extra bijzonder, want dvd’s en DV-formaten zijn de eerste videoformaten die als meervoudig object binnenstromen in het meemoo-archiefsysteem. Heb je vragen over deze projecten of over meervoudige objecten, aarzel dan niet om ze te stellen aan lobke.vandeneynden@meemoo.be.

Na het afronden van deze twee projecten staan enkel nog de digitale transfer van XDCAM op het programma (vanaf 2022) en de digitalisering van vinyl (na 2023). 

In de loop van 2022 zetten we ook een nieuw project op rond resthoeveelheden. De afgelopen zeven jaar hebben we de inhoud van maar liefst 38 dragerformaten omgezet. We zijn ons ervan bewust dat heel wat contentpartners intussen nog extra hoeveelheden van deze formaten in hun bezit hebben gekregen. Wil jij nog dragers laten digitaliseren van een type dat al in een eerder project behandeld werd? Geef lobke.vandeneynden@meemoo.be dan zeker een seintje.

Digitalisering film

Sinds eind 2018 werken we voor de digitalisering van films aangetast door het azijnsyndroom samen met Vectracom, een Parijse digitaliseringsfirma. Binnen ons contract met hen zullen 4.500 tot 5.500 films gedigitaliseerd worden tegen eind 2023. Door de Franse maatregelen in verband met COVID-19 was het bedrijf dit voorjaar verplicht bijna drie maanden de deuren te sluiten, maar vandaag werken ze aan volle kracht verder.

Dit najaar vertrekt nog een nieuw transport met zo’n 400 films uit de culturele erfgoedsector naar Parijs. Ook volgend jaar staan een viertal transporten gepland. Zijn door het azijnsyndroom aangetaste films prioritair nodig voor bepaalde projecten of tentoonstellingen, dan kan je dit steeds doorgeven aan brecht.declercq@meemoo.be.
De registratie van de films loopt nog tot begin 2021 verder bij onze partner Cinematek. Verwerft jouw organisatie nog nieuw filmmateriaal, dan kan je dit ook doorgeven aan brecht.declercq@meemoo.be.