Belangrijke updates

Stap jij mee in het volgende digitale-instroomtraject?

25/10/2021

Naast analoog materiaal heb je misschien ook heel wat digitaal geboren of reeds gedigitaliseerd materiaal in je collectie. Sinds 2018 kan je als contentpartner ook met dit type materiaal terecht bij het meemoo-archiefsysteem. Nadat het proces in 2020 grondig herzien werd, hebben we de draad weer opgepikt en gingen we in juni 2021 van start met een nieuwe ronde. Heb je interesse om in te stappen? Schrijf je dan in voor de infosessie in december. Na afloop kan je je kandidaat stellen.

Door in te stappen in een digitale-instroomtraject stel je je digitaal geboren en reeds gedigitaliseerde bestanden veilig voor de toekomst in het meemoo-archiefsysteem (MAM). Samen stomen we je materiaal klaar voor instroom in ons archiefsysteem: jij gaat aan de slag met je collectie, wij staan in voor de begeleiding. Het proces van digitale instroom werd in 2018 al in het leven geroepen. Vorig jaar werd het proces grondig onder de loep genomen. Vanaf 2021 staan schaalbaarheid en efficiëntie voorop.

11 contentpartners van start in 2021

In 2021 schakelen we een tandje hoger: dit jaar organiseren we twee nieuwe instaprondes. Op 17 juni vond de infosessie voor ronde één plaats. Elf contentpartners gingen hierna van start met het voortraject. Hierop volgde op 14 en 16 september een workshop voor de elf geselecteerde contentpartners. Onder begeleiding van meemoo-collega’s Laura, Lobke en Milan gaan zij aan de slag met voorbereidingen. Vanaf begin 2022 zal hun materiaal duurzaam instromen in het meemoo-archiefsysteem.

Onder de deelnemers bevinden zich één podiumkunstenorganisatie, vier archieforganisaties en zes erfgoedcellen. Het gaat om deSingel, Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee, Vlaams Architectuurinstituut, Archief Gent, ADVN, Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei, Erfgoedcel Brussel, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, Erfgoedcel Denderland, COMEET en Erfgoedcel Kempens Karakter.

Meld je aan voor ronde twee

Interesse om in te stappen? Maak tijdens een online infosessie op 16 december (14u) kennis met digitale instroom en stel je hierna kandidaat via het aanmeldingsformulier. Word je geselecteerd? Dan start in februari 2022 het voortraject op. Vanaf augustus zal je materiaal daadwerkelijk instromen.

Twijfel je of je klaar bent voor een digitale-instroomtraject? Verdiep je in onze supportsectie toegespitst op digitale instroom.

Lobke3 Baby_Lobke