Belangrijke updates

Lancering bezoekertool voorjaar 2022: wat je nu al moet weten

07/12/2021

Jouw audiovisueel materiaal gebundeld in een online catalogus die je bezoekers ter plaatse kunnen raadplegen? Binnenkort wordt het werkelijkheid met de bezoekertool. Ontdek het wat, wanneer en waarom én kom te weten hoe je er zelf gebruik van kan maken.

Waarom een bezoekertool?

Heel wat partners gaven eerder in een bevraging aan dat ze nood hebben aan een digitale catalogus die ze zelf kunnen beheren. Daarom ontwikkelen we deze tool: om jou als contentpartner te ondersteunen.

Wat is de bezoekertool?

De bezoekertool vormt de eerste stap richting een meer geïntegreerde ontsluitingsstrategie. Het doel van de bezoekertool? Jouw audiovisueel materiaal - dat bij meemoo bewaard wordt - toegankelijker maken. Dankzij deze tool zullen mensen die fysiek bij jou langskomen de mogelijkheid hebben om je digitale archiefmateriaal in te kijken. Niet alleen kunnen ze met behulp van een krachtige zoekmotor, slimme filters en een gebruiksvriendelijke interface gemakkelijk door jouw audiovisueel materiaal bladeren, ze kunnen het ook bekijken en beluisteren.

Wat met auteursrechtelijk beschermd materiaal?

Welk materiaal je zichtbaar maakt en wie je toegang geeft? Dat heb je als contentpartner volledig zelf in de hand. Niet alleen je bezoekers, maar ook je interne medewerkers kunnen er bijvoorbeeld gebruik van maken.

Het zal ook mogelijk zijn om auteursrechtelijk beschermd materiaal beschikbaar te maken in je online catalogus. Hiervoor kan je je beroepen op de intra-murosuitzondering in de wet. Die bepaalt dat auteursrechtelijk beschermd materiaal binnen de muren van een instelling geraadpleegd mag worden, op voorwaarde dat dit gebeurt voor wetenschappelijk onderzoek of privé-doeleinden.

Wil je meer weten over het juridisch kader van de bezoekertool? Duik dan in dit supportartikel. Zie je het graag wat ruimer? In dit artikel ontdek je waar je juridisch gezien rekening mee moet houden als je materiaal beschikbaar maakt: van het publiek domein, tot auteursrechten, de intra-murosuitzondering en de omgang met persoonsgegevens.

Wat met de leeszaaltool?

De kans is groot dat je op een van de vorige partnerevents wel eens gehoord hebt over de leeszaaltool. Omdat die werknaam de lading niet volledig dekte, doopten we dit nieuwe instrument nu definitief de bezoekertool. De tool is namelijk bedoeld om de bezoekers van jouw organisatie de mogelijkheid te bieden om ter plaatse audiovisueel materiaal, bewaard in het meemoo-archiefsysteem, te raadplegen.

Wat ging er vooraf?

Het traject van de bezoekertool is al een hele tijd aan de gang, in nauwe samenwerking met de werkgroep waarin vertegenwoordigers van verschillende contentpartners zetelen. De werkgroep gaf input over de gebruikers van hun archieven en de rapportage die ze nodig hebben. Eens het design en de wireframes er waren, kregen ze de kans om feedback te geven. Daarnaast stemden we af over de licentie-aanpassingen.

Uit een bevraging uit 2020 bleek dat contentpartners heemkundigen en wetenschappelijk onderzoekers identificeren als belangrijkste gebruikers van de bezoekertool. Daarom brachten we de noden en behoeften van deze doelgroepen in kaart tijdens twee workshops. Dit gebeurde samen met een aantal contentpartners en onder leiding van externe consultant Stefan Jenart. Het resultaat? Per doelgroep maakten we een customer journey op: een visuele voorstelling van hun behoeften doorheen de tijd. Ontdek hier hoe we te werk gingen en hoe je zelf met de resultaten aan de slag kan.

Wat is de timing?

Momenteel is de ontwikkelingsfase aangebroken. De lancering is gepland voor het voorjaar van 2022. De bezoekertool is de eerste stap in de ontwikkeling van een overkoepelend platform dat momenteel de werknaam Het Archief 2.0 draagt. Op termijn zal dit platform niet alleen audiovisueel materiaal ontsluiten, maar ook andere andere types materiaal toegankelijk maken. Dit zal gefaseerd gebeuren:

  • 2021: vooronderzoek 
  • Voorjaar 2022: lancering bezoekertool
    In deze fase kan je als contentpartner je audiovisueel materiaal dat bewaard wordt in het meemoo-archiefsysteem beschikbaar stellen aan de bezoekers van jouw organisatie. 
  • Voorjaar 2023: inkanteling van hetarchief.be en Catalogus Pro
    Vanaf dit moment zal het platform ook over een openbare online catalogus met beschrijvingen beschikken, bestemd voor een breder publiek. Als contentpartner krijg je in deze fase bovendien meer mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld toegang krijgen tot het materiaal van collega-contentpartners.
  • Najaar 2023: inkanteling artinflanders.be, Nieuws van de Groote Oorlog en materiaal GIVE-projecten
    In deze fase zal het platform niet alleen beeld en geluid ontsluiten, maar ook andere types materiaal zoals afbeeldingen, kranten en glasplaten. Zo worden de kunst-en erfgoedcollecties van op het huidige artinflanders.be ingekanteld, net als de kranten uit de catalogus van Nieuws van de Groote Oorlog.

Op termijn zal ook het materiaal dat in de GIVE-projecten wordt gedigitaliseerd, toegankelijk gemaakt worden op het nieuwe platform.

Hoe maak je gebruik van de bezoekertool?

Alle contentpartners kunnen gratis gebruik maken van de bezoekertool: ook jij dus. Interesse? Laat het ons weten via support@meemoo.be, dan zetten we de tool samen op. In het voorjaar van 2022 organiseren we een demo over de bezoekertool. Hou daarvoor de partnerupdate in de gaten.

Meer weten over de bezoekertool?

Wil je meer weten over de bezoekertool, dan kan je je alvast inlezen op de supportomgeving van het Partnerportaal:

>> Wat is de bezoekertool?

>> Wat kan de bezoekertool betekenen voor mijn organisatie?

>> Met welke wettelijke voorwaarden moet ik rekening houden als ik de bezoekertool aanbied?