Belangrijke updates

Wat met je audiovisuele dragers die nog niet gedigitaliseerd zijn? Meld ze nu aan

07/12/2021

De afgelopen jaren werkten we hard om jouw analoog archiefmateriaal te digitaliseren. Inmiddels zijn de meeste digitaliseringsprojecten afgerond of lopen ze op hun einde. Intussen staat jouw collectie natuurlijk niet stil. Daarnaast sluiten er nog steeds nieuwe contentpartners aan met analoog audiovisueel materiaal in hun archieven. Daarom gaan we volgend jaar van start met de aanpak van resthoeveelheden, waarbinnen we verschillende kleinere projecten zullen uitvoeren. Ontdek hoe je je dragers kan aanmelden.

Meer dan 525.000 audiovisuele dragers van bijna 130 contentpartners passeerden sinds 2013 de revue. Ze werden digitaal veilig gesteld in verschillende digitaliseringsprojecten, opgedeeld volgens o.a. de kwetsbaarheid van het dragerformaat. Hier vind je een handig overzicht van de dragers die we al onder handen namen. Niet zeker welk type drager je in handen hebt? Doe de test.

Wat met jouw resthoeveelheden of wat als nieuwe contentpartner?

De meeste van deze digitaliseringsprojecten zijn inmiddels afgelopen of naderen hun einde. Dit betekent niet dat je jouw nieuw verworven collecties of teruggevonden dragers niet meer kan laten digitaliseren. Ook als je net als contentpartner bent ingestapt, kan je bij ons terecht met analoge dragers. Vanaf 2022 lanceren we een nieuwe aanpak voor de digitalisering van resthoeveelheden. Deze aanpak zal meerdere projecten omvatten en richt zich op kleinere hoeveelheden van dragerformaten die al in eerdere projecten aan bod zijn gekomen.

Zo meld je je dragers aan

Heb je dragers van formaten die al in eerdere projecten aan bod zijn gekomen en die nog wachten op digitalisering? Meld ze dan bij voorkeur voor het einde van 2021 aan via de inventaristool. Hier lees je hoe je dat doet. Zo kunnen we het nieuwe jaar starten met een helder beeld van welk materiaal er bij jou als contentpartner aanwezig is. Verwerf je nadien nog een nieuwe collectie? Geen zorgen, je kan je aantallen doorlopend invoeren. Je dragers komen dan tijdens een latere fase in aanmerking voor digitalisering.

Hoe gaat het verder?

Aan de hand van de aangemelde dragers zullen we regelmatig bekijken welke dragerformaten in aanmerking komen voor digitalisering. De geselecteerde dragerformaten zullen worden opgenomen in kleinere digitaliseringsprojecten.

Welke formaten wanneer aan bod komen is afhankelijk van een samenspel van factoren, zoals de hoeveelheid aangemelde dragers, de complexiteit van de digitalisering en de te verwachten evolutie in verdere aanmeldingen en digitaliseringskost.

De komende maanden zetten we deze manier van werken op punt. We houden je zeker op de hoogte: hou daarvoor je mailbox in de gaten. Heb je nog vragen? Je projectmanager Koen helpt je graag verder.

Koen3 koen_klein