Belangrijke updates

Materiaal podiumkunsten bewaard én verrijkt in meemoo-archiefsysteem

16/02/2021

In 2017 klopte Jan Bosteels bij ons aan voor de duurzame bewaring van een schat aan audiovisueel materiaal. Hij had het materiaal gecreëerd met zijn bedrijf Beeldstorm voor heel wat van meemoo’s contentpartners in de podiumkunsten. Hij worstelde met de vraag hoe dit groeiende archief van kwalitatief digitaal materiaal duurzaam bewaard kon blijven voor de verschillende gezelschappen.

Na een grondige voorbereiding samen met CEMPER werd het materiaal in twee fasen overgedragen naar het meemoo-archiefsysteem. Bij die overdracht werd enkel de titel van elk object meegenomen. Daarom werkten we ook een koppeling uit met de Kunstenpuntdatabank om metadata zoals Maker en Bijdrager te kunnen verrijken.

In totaal werden er in dit project 1.213 objecten gearchiveerd van 38 contentpartners, goed voor zo'n 12 TB aan materiaal. Er werd materiaal opgenomen dat geïnventariseerd is tot augustus 2019. De vraag is wat we doen met materiaal dat hierna geproduceerd wordt voor onze contentpartners. We onderzoeken dit jaar of en hoe materiaal dat door externe partijen, zoals fotografen of videomakers, wordt geproduceerd voor onze contentpartners, door externe partijen zelf kan opgeladen worden in het meemoo-archiefsysteem. Een belangrijk aspect in deze aanpak is bijvoorbeeld het afsprakenkader dat deze aanpak mee moet stroomlijnen.

Vragen over dit project? Neem contact op met Loes, onze accountmanager voor de podiumkunsten.

Loes Nijsmans

Projectmanager Digitalisering & Accountmanager
+32 471 95 58 31
loes.nijsmans@meemoo.be