Belangrijke updates

Anderhalf jaar Het Archief: een tussenstand

09/06/2021

Je herinnert je het misschien nog wel: in november 2019 lanceerden we Het Archief. Sindsdien zien we de bezoekersaantallen én de gebruikersaanvragen maand na maand toenemen. Hoog tijd voor een tussenstand, dus.

Het Archief in cijfers

Elke dag groeit het meemoo-archiefsysteem met vers materiaal en dat betekent dat ook de inventaris van Het Archief voortdurend uitbreidt. Sinds de start ontsloten we al meer dan één miljoen titels en beschrijvingen op het platform. Dankzij jouw materiaal kunnen we bezoekers tijdens hun zoektocht een uitgebreid en kwalitatief aanbod voorschotelen.

De laatste zes maanden kwamen de bezoekersaantallen écht op dreef. Maandelijks vinden meer dan 5.500 bezoekers de weg naar hetarchief.be. Dat zijn 5.500 gebruikers die in contact kunnen komen met jouw materiaal én die dus potentieel een aanvraag kunnen indienen om jouw content te raadplegen.

Kreeg jij al een aantal aanvragen in de bus? Dat kan kloppen, want sinds de start werden al meer dan 1.487 gebruikersaanvragen uitgestuurd. Hoor je het nu in Keulen donderen? Verlies je inbox dan zeker niet uit het oog. Laten we samen de aanvraagprocedure nog eens overlopen:

  • Gebruikersaanvragen komen, via het standaardformulier op Het Archief, terecht in de mailbox die jij bij ons hebt opgegeven. Klopt dit e-mailadres intussen niet meer? Laat het ons weten. Dan zetten we het meteen recht.
  • Gebruik je liever je eigen aanvraagformulier? Dat is mogelijk. Lees hier hoe dit in zijn werk gaat.
  • Heb je een aanvraag ontvangen? Super! De bal ligt nu in jouw kamp. Om de aanvraag verder af te handelen, neem je zelf contact op met de gebruiker. Ontdek hier welke stappen je kan ondernemen.

Het Archief in de praktijk

De wisselwerking tussen jouw content en de gebruikers van Het Archief kan tot onverwachte ontdekkingen leiden. Onlangs nog zorgde een fervente bezoeker voor een primeur. Zijn zoektocht door de metadata van Het Archief leidde hem naar een fragment van contentpartner VRT, dat op zijn beurt beelden uit de BBC-reeks Sherlock Holmes bleek te bevatten.

Zelf beschikte de BBC al lang niet meer over deze beelden: ze werden al jaren verloren gewaand. Dankzij de ontsluiting van het VRT-materiaal in Het Archief, konden de vermiste fragmenten opgespoord worden en uiteindelijk terugbezorgd worden aan de BBC. De ontdekking zorgde voor opschudding onder Britse tv-fanaten en haalde zelfs de (inter)nationale pers.