Belangrijke updates

Migratie naar LTO8-tapes van start

09/08/2021

Nieuwe contentpartners, nieuwe content en steeds meer instroom van digitale collecties: er komen heel wat bits en bytes op ons af. Om die allemaal veilig en duurzaam te kunnen bewaren, namen we in 2019 de beslissing om de LTO6-tapes in ons archiefsysteem stelselmatig te vervangen door LTO8-tapes. Na een intense voorbereiding is die migratie opgestart.

De collecties van de regionale omroepen bijten de spits af. Inmiddels zit de verhuis van de content van Focus-WTV, TV Oost, TV Limburg en BRUZZ erop. Momenteel leggen we ons toe op het materiaal van ROB-tv. Daarna volgen nog RINGtv, RTV, AVS en ATV. Voor het jaar om is, staat ook het archiefmateriaal van de VRT op het programma. Vanaf 2022 komen onze andere contentpartners aan de beurt.

Wat kan jij als contentpartner verwachten?

Enkele maanden voor we van start gaan met de migratie van jouw materiaal nemen we contact met jou op en bespreken we de concrete timing en het proces.

De migratie combineren we met de omzetting naar een nieuw bestandsformaat, FFV1 in MKV. Als jouw organisatie videobestanden heeft die vandaag in JPEG 2000 bewaard worden bij meemoo, dan komen deze bestanden in aanmerking voor omzetting tijdens de migratie.

Vaarwel LTO6?

Op een LTO8-tape kunnen we tot 12 TB aan archiefmateriaal bewaren. Niet alle contentpartners hebben zo’n volume aan materiaal verzameld. Voor deze organisaties blijft het efficiënter om de LTO6-tapes te behouden. We sturen namelijk op gezette tijden kopieën naar onze offline opslagbunker en het is weinig zinvol om er grotendeels lege tapes onder te brengen. Daarom opteren we in dat geval nog steeds voor LTO6, al worden de bestanden wel omgezet naar het nieuwe bestandsformaat als de tijd rijp is.

Heb je hier vragen over? Neem contact op met Matthias Priem. Hij helpt je graag verder.

Matthias2 Matti