Algemeen

De kwaliteitscontrole: een stappenplan

Kwaliteitscontrole is een belangrijk onderdeel van digitalisering. Zo zijn alle partijen er zeker van dat het omzettingsproces goed verlopen is. In dit onderdeel lees je hoe je zelf een manuele kwaliteitscontrole kan doen aan de hand van een stappenplan. Wanneer je problemen ondervindt met het opstarten van de beheersmodule of een van de andere stappen, stuur dan gerust een mailtje naar support@meemoo.be.

We raden aan te starten met een controle van de digitale bestanden van dragers die de laatste 6 maanden omgezet werden, omdat deze nog onder garantie vallen en - indien we kunnen aantonen dat er een fout is gebeurd bij de digitalisering - kosteloos opnieuw gedigitaliseerd kunnen worden.

1. Log in op archief.viaa.be en open de beheersmodule.

2. Ga vervolgens naar de workspace/bufferruimte.

3. Ga georganiseerd te werk per type analoge drager. Je vindt deze aan de linkerkant bij de zoekfacetten. Bij ‘formaat’ selecteer je één type drager. Wij vragen om ongeveer 10% steekproefsgewijs te controleren. Je hoeft dus niet alle dragers binnen een bepaald type te controleren.

4. Bekijk de bestanden in lijstweergave en sorteer op ‘Archiveringsdatum: aflopend’.

5. Selecteer nu een bestand en dubbelklik om het te openen.

6. Speel het item af. Bij video kan je dit op een hogere snelheid doen, maar wees ervan bewust dat dit het ontdekken van sommige problemen ook kan bemoeilijken.

7. Wanneer de kwaliteit van het item in orde is, klik dan het dropdownmenu ‘Resultaat manuele QC’ aan de rechterkant open en kies ‘OK.’

8. Wanneer je twijfels hebt, klik dan het dropdownmenu ‘Resultaat manuele QC’ aan de rechterkant open en kies ‘NOT OK’ en kies een optie bij audio of video. Beschrijven je opties het probleem onvoldoende, noteer dan je bemerkingen in het opmerkingenveld.

9. Vergeet niet alles te bewaren door rechts bovenaan op ‘Bewaren’ te klikken.

Wanneer je niet zeker bent van de kwaliteit, noteer dan de PID en geef een seintje aan lobke.vandeneynden@meemoo.be. Kwaliteitscontrole gebeurt namelijk in eerste instantie op de lageresolutiekopie, dus het is mogelijk dat fouten uitvergroot worden of dat er iets misgelopen is bij het transcoderen, wat een intern proces is. Daarom is de eerste stap altijd om de archiefmaster (of hogeresolutiekopie) te downloaden en bekijken of beluisteren. Hoe je dat doet, lees je hier.