Technische documentatie

De meemoo-API's: use cases en overzicht

Er zijn interfaces en integratiemogelijkheden voorzien in het meemoo-archiefsysteem. We geven in dit supportartikel een korte introductie. Meer gedetailleerde informatie vind je verder in de documentatie.

Use cases

Op basis van de API's op jouw meemoo-archief kan je een heel aantal toepassingen bouwen, zoals:

  • Een applicatie die lage resolutie kopies van de items downloadt voor lokaal gebruik.
  • Een leeszaalapplicatie, waarbij personen in de leeszaal de items kunnen doorzoeken en eventueel bekijken.
  • Een applicatie die gebruikers van jouw website in staat stelt om gearchiveerde items te doorzoeken of bekijken.
  • Een applicatie die metadata van jouw gearchiveerde items opslaat in je lokaal collectiebeheersysteem.

Heb je interesse om met één van de API's aan de slag te gaan in jouw organisatie? Neem dan contact op met jouw specifieke vragen met support@meemoo.be of jouw accountmanager en we bekijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn!

De meemoo-API's

OAI-PMH API

De OAI-PMH interface is de belangrijkste API op het archief. Via OAI-PMH kan metadata van items of collecties opgevraagd en gesynchroniseerd worden met een ander archief of applicatie.

Het protocol werkt op basis van 'Providers' en 'Harvesters'. Een provider is een applicatie die metadata ter beschikking stelt aan derde applicaties. Een harvester is een gebruiker van deze metadata. Het meemoo-archief gedraagt zich als OAI-PMH provider en stelt dus metadata ter beschikking. Contentpartners van meemoo kunnen applicaties schrijven die deze metadata 'harvesten' en verder verwerken.

REST API

Sommige functies zijn niet beschikbaar via de OAI-PMH API, maar wel via de REST API, zoals de export van hoge resolutiebestanden, of de update van metadata. De documentatie van deze interface is op vraag verkrijgbaar, via support@meemoo.be of jouw accountmanager.