Technische documentatie

Hoe bouw ik een integratie met meemoo?

In het meemoo-archiefsysteem zijn interfaces en integratiemogelijkheden voorzien. We geven je een korte introductie in dit supportartikel. Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie? Die vind je verder in de documentatie.

Use cases

Op basis van de API's op jouw meemoo-archief kan je een heel aantal toepassingen bouwen, zoals:

  • Een applicatie die lageresolutiekopieën van de items downloadt voor lokaal gebruik.
  • Een leeszaalapplicatie waarbij personen in de leeszaal de items kunnen doorzoeken en eventueel bekijken.
  • Een applicatie die gebruikers van jouw website in staat stelt om gearchiveerde items te doorzoeken of bekijken.
  • Een applicatie die metadata van jouw gearchiveerde items opslaat in je lokaal collectiebeheersysteem.

Heb je interesse om met één van de API's aan de slag te gaan in jouw organisatie? Neem voor je specifieke vragen contact op met support@meemoo.be of je accountmanager en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn! De technische uitleg over de API’s kan je alvast hier raadplegen.

De meemoo-API's

OAI-PMH API

De OAI-PMH interface is de belangrijkste API op het archief. Via OAI-PMH kunnen metadata van items of collecties opgevraagd en gesynchroniseerd worden met een ander archief of andere applicatie.

Het protocol werkt op basis van 'Providers' en 'Harvesters'. Een provider is een applicatie die metadata ter beschikking stelt aan derde applicaties. Een harvester is een gebruiker van deze metadata. Het meemoo-archief gedraagt zich als OAI-PMH provider en stelt dus metadata ter beschikking. Contentpartners van meemoo kunnen applicaties schrijven die deze metadata 'harvesten' en verder verwerken.

REST API

Sommige functies zijn niet beschikbaar via de OAI-PMH API, maar wel via de REST API, zoals de export van hogeresolutiebestanden, of de update van metadata. De documentatie van deze interface is op vraag verkrijgbaar, via support@meemoo.be of bij jouw accountmanager.