Aan de slag

Hoe en waar pas ik metadata aan bij meervoudige objecten?

Metadata beheren in het meemoo-archiefsysteem gebeurt steeds in de beheersmodule. Alle objecten die deel uitmaken van het meervoudig object hebben dezelfde beschrijvende metadata. Als er aanpassingen gebeuren, is het daarom ook belangrijk dat deze op alle objecten tegelijk worden toegepast. Dit kan je in de beheersmodule makkelijk doen door gebruik te maken van de bulkeditfunctie. Meer daarover lees je hieronder, of in de archiefhandleiding op pagina 27.

Een voorbeeldsituatie: je hebt opgemerkt dat er een typfout is geslopen in de titel van je tweeduims openspoelaudio (in het MAM: ‘2 inch open reel audio’) en je wil dit graag corrigeren op alle audiobestanden.

1. Surf naar archief.viaa.be en open de beheersmodule.

2. Zoek via de zoekbalk op PID. Deze vind je in het registratiesysteem AMS terug.

3. Zorg ervoor dat je bereik linksonder hoog genoeg staat.

4. Gebruik in de zoekresultaten de toetsen ‘ctrl’ en de letter ‘a’ (ctrl+a) om alle items van het meervoudig object te selecteren.

5. De bijbehorende metadata zie je in de rechterkolom ‘Metadata Selectie’. Maak de gewenste aanpassingen. In dit voorbeeld doe je dat in het veld ‘Hoofdtitel’.

6. Klik rechtsbovenaan op ‘Bewaren’.

Opgelet: indien items verschillende waarden hebben in een metadataveld zal dit ook zo aangegeven worden in het veld. Let dus op dat je niet ongewenst data overschrijft wanneer je in bulk aanpassingen maakt!

Meer informatie over metadata en meemoo’s metadatamodel vind je in deze handleiding.