Archiefbestanden

Hoe kan ik controleren of mijn archiefbestanden integer zijn?

Wanneer je bestanden aanlevert om te bewaren in het meemoo-archiefsysteem wil je uiteraard dat die bestanden integer en niet-corrupt zijn. Maar hoe controleer je of dit ook het geval is?

De snelste manier om te controleren of je bestanden integer zijn, is via een MD5-checksum. Dit is een compacte, digitale vingerafdruk van een bestand. Je voert een controle uit door een oudere MD5-checksum met een nieuwe te vergelijken, de MD5-checksums worden dus vergeleken doorheen de tijd. Als de digitale vingerafdruk ongewijzigd blijft, betekent dit dat jouw bestand ook ongewijzigd is gebleven. Hiervoor heb je natuurlijk eerst een meetpunt in het verleden nodig, namelijk een oudere MD5-checksum. Hoe je MD5-checksums kan berekenen of genereren, lees je hier.

Een tweede optie is om je bestandsformaten te valideren via een tool. Jammer genoeg bestaat er niet één tool die alle bestandsformaten kan controleren, maar hieronder vind je alvast enkele tools voor veelvoorkomende formaten:

  • Voor TIFF-bestanden kan je de integriteit checken met DPF Manager. Meer info over deze tool vind je hier op CEST.
  • Voor JPEG2000-bestanden kan je jpylyzer gebruiken.
  • Voor videobestanden (bv. MKV) kan je FFmpeg of MediaConch gebruiken. 

Let wel op! De meeste van deze tools worden niet meer technisch onderhouden. Heb je hierover nog vragen? Dan kan je terecht bij onze collega’s van team Expertise (via support@meemoo.be).