Identificatie

Hoe onderscheid je cd’s en dvd's van elkaar?

Het belangrijkste onderscheid in dit project is dat tussen de formaten cd en dvd. Er zijn twee manieren om deze dragertypes van elkaar te kunnen onderscheiden: op basis van fysieke kenmerken en op basis van de inhoud.

Op basis van fysieke kenmerken

Je kan cd’s en dvd’s makkelijk fysiek van elkaar onderscheiden op basis van fysieke kenmerken. Ten eerste staat er vaak een logo op, waarmee duidelijk wordt of het een cd of dvd is.

Logo van de cd (Compact Disc) (Bron: https://nl.wikipedia.org)
Logo van de cd (Compact Disc) (Bron: https://nl.wikipedia.org)
Logo van de dvd (Bron: https://commons.wikimedia.org)
Logo van de dvd (Bron: https://commons.wikimedia.org)

Ten tweede is de opbouw van cd’s en dvd’s verschillend. Hoewel ze allemaal dezelfde drie soorten lagen hebben, zijn dvd’s opgebouwd in een verschillende volgorde, met een extra polycarbonaatlaag en een zichtbare kleeflaag. Als de rand van de schijf van opzij wordt bekeken (de doorsnede), ziet een dvd eruit als twee 0,6 mm schijven aan elkaar gelijmd met een donkere naad in het midden. Wanneer een cd wordt bekeken vanuit dezelfde hoek, zie je één enkele 1,2 mm schijf.

Het zijaanzicht van een dvd, waarbij zich een zichtbare naad in het midden bevindt
Het zijaanzicht van een dvd, waarbij zich een zichtbare naad in het midden bevindt
Het zijaanzicht van een cd, zonder zichtbare donkere naad
Het zijaanzicht van een cd, zonder zichtbare donkere naad

Op basis van inhoud

Indien er op je schijf een cd- of dvd-logo ontbreekt en je op basis van het zijaanzicht niet kan identificeren of het een cd of dvd is, dan kan je ook nog aan de hand van de inhoud van je schijf deze proberen identificeren.

Als je je schijf in een lezer steekt (extern of intern in je computer), zal deze je vertellen of de schijf geëncodeerd is als cd of dvd. Wanneer je schijven op deze manier test, is het belangrijk om te onthouden dat verschillende lezers/spelers verschillende schijven anders zullen afspelen. Als je een dvd test in een computerstation geformatteerd voor dvd’s, zal dit station de schijf misschien niet afspelen. Dit betekent echter niet dat de schijf zelf niet afspeelbaar is. Het kan zijn dat de dvd geformatteerd is om enkel af te spelen in commerciële dvd-spelers.

Als laatste redmiddel kunnen we simplistisch stellen dat cd voornamelijk gebruikt wordt als drager van audiobestanden en dvd van video (al bevestigt de uitzondering de regel, zie bv. cd-video en video-cd in digitaliseringsgolf 6, of dvd-audio). Als je dus écht niet weet of je een cd of dvd in handen hebt, dan kan je op basis van je vermoeden van de inhoud van de schijf een beredeneerde gok doen.