Planning

Hoe pakken we de digitalisering van audiovisueel materiaal aan?

De digitalisering van audiovisueel materiaal (of kortweg 'AV') wordt steeds aangepakt binnen afgebakende projecten. Deze projecten zijn meestal ingedeeld per dragertype (audio of video) of dragerformaat (bv. audiocassette of VHS). In sommige gevallen worden dragertypes gebundeld, als het bijvoorbeeld gaat over zeer kleine hoeveelheden (bv. digitaliseringsproject 6) of als het signaal op de dragerformaten zeer gelijkaardig is (bv. digitaliseringsproject 9). We noemen deze digitaliseringsprojecten ook wel eens digitaliseringsgolven.

Hoe we een digitaliseringsproject van A tot Z aanpakken, kan je hier lezen op de meemoo-website.

Stap 4, de uitvoering, hebben wij (toen nog VIAA) voor jou in een filmpje gegoten. Hoe verlopen de registratie en het transport, wat kan je van ons verwachten en wat zijn precies jouw taken? Dat zie je in onderstaand filmpje!

De planning van de verschillende digitaliseringsprojecten in de tijd is afhankelijk van verschillende factoren. We kijken voornamelijk naar de algemene kwetsbaarheid en leesbaarheid van het dragerformaat zelf en naar de beschikbaarheid van afspeelapparatuur. Wat er de komende jaren nog op de planning staat om te digitaliseren kan je hier lezen.

Wat als je nog niet-gedigitaliseerde dragers in je archief hebt, die al binnen een project aan bod kwamen de voorbije jaren? We noemen dit de ‘resthoeveelheden’ en zijn van plan hier de komende jaren een nieuw project voor uit te schrijven. Meer informatie daarover vind je hierJe kan deze dragers wel al aanmelden voor digitalisering via de inventaristool. Hoe je dit doet, lees je hier