De basis

Hoe speel ik een mediabestand af?

Een video- of audiobestand speel je af door op het bestand te dubbelklikken vanuit de beheersmodule, waarna er zich een nieuw tabblad in je browser opent (in plaats van een nieuw venster in de beheersmodule zoals voorheen). Je kan ook vanaf de website naar de uitgebreide player gaan door naar de detailpagina van een item te gaan en daar rechts op ‘Video bewerken’ te klikken:

Hiermee wordt ook een nieuw tabblad geopend. Indien er om gevraagd wordt, log je in met je gebruikelijke meemoo-gebruikersnaam en wachtwoord.

De mediaplayer ziet er bij het openen zo uit:

De functionaliteiten van de player blijven bewaard, maar kregen een update.

De knoppen:

1. Spring naar het begin

2. Vorig frame

3. Play/pause

4. Volgend frame

5. Spring naar einde

6. Afspeelsnelheid 

7. Geluid aan/uit

8. Schermvullende weergave

Voorts kan je met ‘Show offset’ linksonder ook aangeven of je de relatieve tijd van het fragment wil weergeven, zoals aangeduid op de originele drager, of de absolute tijd, startend van 0 in hh:mm:ss.ff.

A - Tijdsbalk

Door middel van de cursor te verplaatsen kan je naar specifieke punten in het bestand springen.

B - Keyframes

Waar je vroeger op het filmrolletje moest klikken om de keyframes weer te geven, zie je ze nu allemaal chronologisch verschijnen in de navigatiebalk.

C - Visuele voorstelling van de aangemaakte fragmenten 

D - Audiowaveform

Indien beschikbaar verschijnt hier een visuele weergave van de geluidsband.

E - Schuifbalk waarmee je kan in- en uitzoomen

Dit is een handige functionaliteit voor lange videofragmenten. Je kan meer in detail gaan werken als je het einde van de schuifbalk meer naar links brengt. Zo zoom je in op een kleiner stuk van het videofragment en zal je bijvoorbeeld meer gedetailleerde keyframes zien.