Registratie film

Hoe test ik de films op azijnsyndroom?

Het azijnsyndroom is een ontbindingsproces inherent aan de filmdrager, en verloopt volgens een autokatalytisch proces. De ontbinding begint traag omdat het zuur dat de ontbinding veroorzaakt slechts in beperkte mate aanwezig is in de onderlaag, maar de snelheid neemt exponentieel toe naarmate de chemische reactie vordert. Wanneer er een azijnachtige geur wordt waargenomen, is de film of magneetband al in verre staat van ontbinding. Het ontbindingsproces start immers veel eerder, maar is in de beginstadia enkel waarneembaar met behulp van bv. A-D strips.

Bij de start van het registratieproces of bij het doorgeven van nieuwe films, krijg je een envelop toegestuurd waarin je A-D teststrookjes terugvindt. Hiermee kan je jullie filmcollectie (pellicule) testen op de aanwezigheid van het azijnsyndroom.

Uitvoeren van de test

Bewaar de A-D strookjes tot gebruik in het plastic zakje, afgesloten van licht en lucht. Leg dan telkens één teststripje in een filmblik, zodat het in aanraking komt met de film zelf. Indien er films in een plastic zak verpakt zitten, leg het teststripje er dan in. Sluit het blik goed af. Na 48 tot 72 uur kan je het blik terug openmaken. Indien de films koel bewaard worden, dien je de strips langer in het blik te laten. Je zal zien dat de teststripjes naargelang de aantasting verkleurd zijn. Het resultaat kan je dan aflezen op de kleurentabel.

Noteer zeker goed per film welke waarde je afgelezen hebt. Deze cijfers zullen later gebruikt worden om prioriteiten te bepalen in de digitalisering van jullie filmcollectie.

Je kan dit bijvoorbeeld als volgt noteren:

Collectienummer Formaat film pH-waarde Datum test
Film/0/0001 16mm pH 5,0 2015-09-15

Door het testen van jullie filmcollectie op de aanwezigheid van het azijnsyndroom, kan je een beter zicht krijgen op de staat van jullie films, en kunnen er in samenspraak met meemoo prioriteiten gesteld worden in de digitalisering ervan.

Indien je hier verdere vragen over heeft, of indien je extra strips wil opvragen, kan je terecht bij koen.vanacoleyen@meemoo.be.

Voor verdere info over de voorbereidingen die door de CP dienen te gebeuren, kan je het support-artikel “Voorbereiding door CP” raadplegen.

Voor meer informatie over het azijnsyndroom, kan je meer lezen via onderstaande links: