Aan de slag

Hoe vind ik meervoudige objecten terug in het meemoo-archiefsysteem?

In het meemoo-archief kan je alle bestanden die bij een meervoudig object horen terugvinden en raadplegen. Je kan zoeken naar een meervoudig object door gebruik te maken van de filters die je helemaal links onderaan kan terugvinden. Onder de filter ‘Media type’ kan je ‘set’ selecteren, wat gelijk staat aan een meervoudig object. Je kan ook filteren op een van de dragerformaten via de filter ‘Formaat’. Film vind je terug onder ‘Bestandstype’.

Zodra je een bestand hebt gevonden waarmee je aan de slag wil, is het belangrijk om de PID van dit bestand in te voeren in het centrale zoekveld.

Zo kan je alle digitale bestanden die deel uitmaken van de container van het meervoudig object in één oogopslag zien. Alle bestanden in een meervoudig object delen namelijk de meemoo-PID in de naamgeving. Dit doe je voorlopig nog het best in de beheersmodule omdat je hier een mooie lijstweergave te zien krijgt van alle bestanden die in het meervoudig object aanwezig zijn.

In elk meervoudig object vind je steeds een METS-bestand terug. Dat is een xml die de nodige context geeft bij het meervoudig object. Elk object dat deel uitmaakt van het meervoudig object kan je downloaden en daar kan je als contentpartner mee aan de slag. Binnenkort verschijnt meer documentatie over de verschillende dragers waarvan de bestanden een meervoudig object vormen. Hou dus het partnerportaal en onze partnernieuwsbrief in de gaten.

We willen je vragen om je kwaliteitscontrole zo snel mogelijk na de instroom van de objecten te laten gebeuren. Samen met het checken van de kwaliteit, kan je ook de metadata controleren en aanvullen, en indien nodig licenties aanpassen. Aanpassingen aan de metadata op alle items van het meervoudig object kan je in bulk doen door te zoeken op PID. Lees hier (op p. 27) hoe of kom het te weten in één van onze opleidingen over het archiefsysteem (MAM). Heb je hier vragen over, aarzel niet om die te stellen via support@meemoo.be.