De basis

Hoe zoek ik een item?

Op zoek naar een item uit je collectie dat bij meemoo bewaard wordt? Je hebt twee manieren om er naartoe te navigeren. Een eerste optie is om het item te zoeken op archief.meemoo.be, waar je alle gepubliceerde items vindt. Is je item al gedigitaliseerd, maar wacht het nog op goedkeuring in de bufferzone? Dan ga je voor optie twee en kan je het terugvinden in de beheersmodule. Je vindt er zowel gepubliceerde als niet-gepubliceerde items.

Tijdens je zoektocht kan je gebruik maken van alle metadatavelden. Hoe je deze metadatavelden invult en aanpast in de beheersmodule lees je hier. Hoe je op zoek gaat doorheen alle metadatavelden ontdek je hieronder.

1. Zoeken via de zoekbalk

Wil je zoeken met een vrije zoekterm, dan typ je de term zonder meer in de zoekbalk en klik je op het vergrootglas rechts naast de balk. Op deze manier wordt er niet enkel gezocht in titels, maar in alle metadatavelden die werden ingevuld bij registratie of digitale instroom. Typ je meerdere woorden in, dan leveren deze woorden los van elkaar zoekresultaten op.

Kies je voor een exacte zoekterm, dan plaats je de woorden in de zoekbalk tussen twee dubbele aanhalingstekens (“...”). Nu krijg je enkel de bestanden te zien waarin deze exacte woorden in de getypte volgorde voorkomen. Je kan ook slechts een deel van de titel of een deel van een ander metadataveld ingeven.

Ten slotte kan je ook gebruik maken van een zoekterm met een jokerteken of wildcard. Deze jokertekens kunnen binnen een zoekopdracht een aan jou onbekende waarde vertegenwoordigen, en je kan ze in het begin, in het midden of op het einde van je zoekopdracht plaatsen. Je hebt keuze uit volgende twee jokertekens:

 • een asterisk (*) staat voor ‘geen, één of meerdere tekens’;
 • een vraagteken (?) staat voor ‘één teken’.

Geef je bijvoorbeeld ‘vide*’ in, dan krijg je alle bestanden te zien met een metadataveld dat begint met de letters ‘vide’ (bv. video, videe, videoboodschap, videobestanden…). Bij ‘vide?’ krijg je alle bestanden te zien met een metadataveld dat begint met ‘vide’, gevolgd door hoogstens één enkel teken (bv. video).

2. Geavanceerd zoeken

Meer opties nodig? Start dan een geavanceerde zoekopdracht. Dit doe je door te klikken op het vergrootglasicoon met het plusteken, bovenaan in de zoekbalk. Vervolgens verschijnt er een pop-upvenster met verschillende zoekfilters. Deze kan je tegelijkertijd toepassen. De velden waaruit je kan kiezen zijn:

 • Inclusief/Exclusief: hier selecteer je of een metadataveld een waarde wel of niet bevat;
 • RecordId: in deze lijst selecteer je het metadataveld waarin je wil zoeken;
 • Zoekterm: hier vul je de waarden in waarop je wil zoeken (dit kan op dezelfde drie manieren als beschreven in Zoeken via de zoekbalk).

3. Zoeken op datum

Wil je een item zoeken op datum? Dat doe je het meest efficiënt via geavanceerd zoeken. Om het gewenste item te vinden klik je onder RecordId het veld ‘datum creatie’ of het veld ‘datum uitgave/uitzending’ aan. Vervolgens geef je de datum in. Heb je een exacte zoekterm? Vul dan de datum in het correcte formaat in. Meer duiding hierover lees je onder onderstaande afbeeldingen. Op zoek naar een bredere tijdsperiode? Maak dan creatief gebruik van de jokertekens (bv. 1994-04* voor alle items uit maart 1994).

exacte zoekterm
exacte zoekterm
zoekterm met jokerteken
zoekterm met jokerteken

We maken een onderscheid tussen twee soorten data, wat niet onbelangrijk is tijdens je zoekopdracht:

 • Datum van creatie:
  Het eerste type is de datum waarop de inhoud op de audiovisuele drager is gecreëerd. Dit wordt genoteerd als yyyy-mm-dd. Bij registratie of digitale instroom komen deze metadata vaak mee, maar bijkomende metadata kan je ook zelf aanvullen in de beheersmodule. Meer informatie over dit veld vind je hier.
 • Datum van uitgave of uitzending:
  Het tweede type is de datum waarop het materiaal beschikbaar is gesteld voor het publiek, of wanneer het werd uitgezonden op radio/televisie. Dit wordt genoteerd als yyyy-mm-dd. Bij registratie of digitale instroom komen deze metadata vaak mee, maar je kan bijkomende metadata ook zelf aanvullen in de beheersmodule. Meer informatie over dit veld vind je hier.

4. Zoeken via de zoekfacetten

Tenslotte kan je ook items zoeken aan de hand van zoekfacetten waarmee je makkelijk kan filteren. Je vindt de facetten aan de linkerkant van je beeldscherm.

links: zoekfacetten op web, rechts: zoekfacetten in de beheersmodule
links: zoekfacetten op web, rechts: zoekfacetten in de beheersmodule

Hoe werk je met de facetten? Je klikt de ‘+’ (te vinden voor de zoekwoorden) aan wanneer je de waarden in je zoekresultaten te zien wilt krijgen. Het ‘-’-symbool klik je aan wanneer je de waarden zeker niét in je zoekresultaten wilt hebben.

Veelgebruikte facetten voor zoekopdrachten zijn:

 • Service provider: Dit is de digitaliseringspartner die voor de digitalisering van de audiovisuele drager instond. Je digitaal ingestroomde materiaal vind je terug onder “borndigital”.
 • Bestandstype: Je kan filteren op video, audio, paper (kranten) en film (pellicules). Deze informatie komt automatisch mee uit de registratietool AMS.
 • Formaat: Je kan ook filteren op het soort audiovisuele drager dat gedigitaliseerd is, zoals bv. een VHS-cassette of een cd-r schijf. Deze informatie komt automatisch mee uit de registratietool AMS.
 • Mediatype: In dit veld kan je op de verschillende types bestanden filteren. Na digitalisering komen de bestanden via de meemoo-server in verschillende mediatypes binnen in ons archiefsysteem. Zo stroomt een gedigitaliseerde DVD binnen als een meervoudig object. Meer informatie over hoe je meervoudige objecten kan vinden lees je hier.
 • Datum van inhoud: Je kan ook zoeken op de datum waarover de inhoud van het materiaal gaat (dd-mm-yyyy). Mediahaven vult dit veld na ingest in met reeds ingevoerde -vaak technische- metadata. Wanneer er echter geen bruikbare of leesbare datum meekomt, vult Mediahaven de archiefdatum (dag van ingest) in. Belangrijke kanttekening? Deze datum van inhoud is een minder betrouwbaar zoekfacet. Enkel wanneer het veld volledig correct werd ingevoerd, kan je er beroep op doen.