Algemeen

In welk formaat exporteer ik beeld en geluid uit het meemoo-archiefsysteem (MAM)?

Exporteren van bestanden uit het meemoo-archiefsysteem (MAM) kan je op verschillende manieren en om verschillende redenen doen. Afhankelijk van het gebruik dat je voor ogen hebt, kan je een item het best in een bepaald formaat downloaden of exporteren uit het meemoo-archiefsysteem. Zo heb je voor gebruik online een kleiner bestand nodig dan voor vertoning op grote schermen of voor duurzame bewaring. In het archiefsysteem zitten al twee standaardformaten van eenzelfde item en je kan nog een tussenformaat aanmaken (een ‘mezzaninekopie’) voor specifieke doeleinden. In dit artikel lees je welk formaat je kan gebruiken en vind je links naar een handleiding voor export of download per formaat.

Afhankelijk van het type materiaal dat je nodig hebt - video of audio - heb je een andere keuze in formaten. We bespreken eerst de mogelijkheden van video en daarna die van audio. Wil je meer weten over het verschil tussen deze drie formaten? Dat lees je hier.

Heb je niet het volledige bestand nodig, maar enkel een fragment? Lees hier hoe je dat aanmaakt en downloadt.

Video

Bij video heb je de keuze tussen drie verschillende formaten. Twee daarvan worden standaard aangemaakt wanneer een bestand in het meemoo-archiefsysteem geïmporteerd wordt: de lage- en de hogeresolutiekopie. Het derde formaat (het tussenformaat of de mezzaninekopie) is niet standaard aanwezig en wordt aangemaakt op het moment dat je een export aanvraagt.

Wanneer gebruik je welk formaat:

  • Een lageresolutiekopie noemen wij ook een streaming- of browsekopie. Door zijn kleinere formaat neemt het minder ruimte in om over het internet te versturen en is het geschikt om online te gebruiken, bv. op je website en op kleinere schermen tijdens een tentoonstelling.
  • Wil je het videobestand op een groter scherm vertonen, dan gebruik je een mezzaninekopie. Die heeft een hogere kwaliteit dan de lageresolutiekopie, maar kan je relatief snel downloaden uit het archiefsysteem.
  • Het zwaarste formaat, de hogeresolutiekopie (of de archiefmaster), is enkel geschikt voor duurzame bewaring omdat het om erg zware bestanden gaat. 

Alle technische specificaties en verwijzingen naar de handleiding vind je in onderstaande tabel.

Tabel 1: Technische specificaties video
 Formaat  Geschikt voor   Kwaliteit    Grootte    Downloadtijd (*)   Technische   details   Link    
 Lageresolutie-
 kopie  
Hergebruik en streaming via een website; vertoning op kleine schermen.  Gemiddeld   1 GB/uur  5 minuten  

 Container: MP4 
 Codec: H264


 Lageresolutiedownload 
 Mezzanine- 
 kopie 
 Vertoning op grote schermen.  Hoog  27,5 
 GB/uur
 30 minuten  

 Container: MOV 
 Codec: Apple 
 ProRes


 Mezzaninekopie   downloaden
 Hogeresolutie-  
 kopie 
 

Duurzame bewaring; hergebruik waarbij de  kwaliteit zo hoog mogelijk moet zijn, bvb. reproductie.


 Zeer 
 hoog
 25-50 
 GB/uur
 4 à 5 uur  

 Container: MXF
 Codec: JPEG2000   of IMX D-10


 Hogeresolutiedownload 
(*) De downloadtijd is een grootteorde en geen garantie. Ze werd berekend op basis van een gemiddelde internetverbinding (30 mbit/sec) en op een moment waarbij geen abnormaal hoge belasting op het meemoo-archiefsysteem aanwezig is.

Audio

Bij audio is de keuze iets makkelijker: doordat het om lichtere bestanden gaat, is een tussenformaat hier overbodig. Als je een audiobestand wil streamen of bijvoorbeeld laten beluisteren in een tentoonstelling, dan kies je de lageresolutiekopie. Voor duurzame bewaring of voor hergebruik waarbij je de hoogste kwaliteit nodig hebt, download je een hogeresolutiekopie. 

Alle technische specificaties en verwijzingen naar de handleiding vind je in onderstaande tabel.

Tabel 2: Technische specificaties audio
 Formaat  Geschikt voor   Kwaliteit    Grootte     Downloadtijd (*)   Technische   details   Link
 Lageresolutie-
 kopie 
 
Hergebruik of streaming via een website;  beluisteren in een museum.  Gemiddeld    100   MB/uur  1 minuut  

 Container: MP4  
 Codec: AAC


 Lageresolutiedownload
 Hogeresolutie-  
 kopie 
 

Duurzame bewaring; hergebruik waarbij de  kwaliteit zo hoog mogelijk moet zijn, bvb.  reproductie.


 Zeer 
 hoog
 1 GB/uur  15 minuten 

 Container: WAV
 Codec: LPCM


 Hogeresolutiedownload 

Is het je nog niet helemaal duidelijk? Schrijf je in voor één van onze opleidingen waarin we je wegwijs maken in het meemoo-archiefsysteem of contacteer ons via support@meemoo.be.