Algemeen

Over Catalogus Pro

Catalogus Pro biedt een unieke en gebruiksvriendelijke toegang tot de rijke hoeveelheid aan metadata en audiovisueel materiaal in het VIAA-archief. Als content partner krijg je zo niet alleen toegang tot je eigen archiefmateriaal, maar kan je er archiefmateriaal ontdekken over de grenzen van de eigen instelling en (deel)sector heen. Het platform wil archiefwerkers, beeldresearchers en publiekswerkers in staat te stellen om de eigen collectiewerking verder te optimaliseren, nieuw materiaal te ontdekken en de ontsluitingsmogelijkheden van audiovisueel materiaal te verruimen.

Catalogus Pro is uitsluitend toegankelijk voor medewerkers van content partners in welomschreven functiecategorieën. Om een account op Catalogus Pro te bekomen, moeten medewerkers zich registreren en de gebruiksvoorwaarden aanvaarden.


“Dankzij Catalogus Pro leren we andere organisaties beter kennen. Als content partner kom je er meteen te weten welk audiovisueel materiaal ze bewaren. Om concreet materiaal te gaan gebruiken, neem ik contact op met de organisaties zelf."

Elke Poppe
Beeldresearcher Canvas, VRT

Het platform bouwt op de afspraken die VIAA met zijn content partners maakt in de samenwerkingsovereenkomst. Dat betekent dat bepaalde content niet op het platform getoond wordt (denk bijvoorbeeld aan fictieprogramma’s van de publieke omroep) of niet voor iedereen toegankelijk is (denk bijvoorbeeld aan de landelijke media die ervoor opteerden elkaars content vooralsnog niet onderling te delen). Content partners kunnen ook beslissen om bepaalde content niet op het platform ter beschikking te stellen, bijvoorbeeld omdat het over gevoelig materiaal gaat of men hierover afspraken heeft met derden. Tot slot bepalen de beschikbare metadata de vindbaarheid van het materiaal; wat niet of onvoldoende beschreven is, zal moeilijker teruggevonden worden. Een extra inspanning met betrekking tot het verrijken van de beschrijvende metadata in het VIAA-archiefsysteem is dus aangeraden.

Nieuwsgierig naar Catalogus Pro? Ben je een medewerker van een content partner van VIAA, denk je aan de registratievoorwaarden te voldoen en wens je een account aan te maken op dit unieke platform?


Onderstaand introductiefilmpje gidst je alvast even rond.