Algemeen

Wat is Het Archief?

Over de verschillende media-, podiumkunsten- en cultureelerfgoedorganisaties in Vlaanderen is een schat aan beeld en geluid verspreid. Met Het Archief willen we (een deel van) de metadata van het beeld en geluid van onze content partners publiek maken. Zo vinden gebruikers eenvoudig de weg naar jouw organisatie voor meer informatie of om een item te kunnen raadplegen. Want het beeld of geluid zomaar online consulteerbaar maken, dat zullen we natuurlijk niet doen.

Meemoo wil Vlaams beeld en geluid zo veel mogelijk toegankelijk maken. Omdat we binnen een kader van auteursrechtelijk beschermde werken opereren en ook rekening moeten houden met de nieuwe GDPR-wetgeving, ligt de nadruk op ‘zo veel mogelijk’. Wat kunnen we wel delen met iedereen? Aan de hand van metadata kan er gezocht en gefilterd worden. Gebruikers kunnen over organisaties heen op zoek en vinden jouw materiaal eenvoudig terug. 

De rol van onze content partners

Een traject als dit, daar beginnen we niet alleen aan. Onze content partners werden gedurende het hele traject op de hoogte gehouden en betrokken bij de verschillende stappen. Zo werd deze metadatacatalogus met enkele content partners voorbereid in werkgroepen. Daar zijn we tot een voorstel gekomen voor twee licenties die aangeven welke metadata gepubliceerd kunnen worden. Benieuwd welke dat zijn? Lees het hier

Wat gebeurde er verder?

In 2018 verstuurden we een vragenlijst naar onze content partners om te weten te komen wie bij hen op zoek gaat naar beeld en geluid. Begin 2019 verscheen er een eerste versie van de metadatacatalogus, die ook door onze content partners getest kon worden. We betrokken de eindgebruikers die eenvoudig de metadata van meemoo-contentpartners zullen kunnen doorzoeken. Waar zijn zij naar op zoek? Beantwoordt de metadatacatalogus aan hun noden? De resultaten van die eerste tests en het gebruiksonderzoek - spoiler, ze zijn enthousiast! - kan je hier nalezen. 

Vanaf mei werkten we aan een tweede prototype van de website. Contentpartners werden over de zomer gevraagd hun contactinformatie en een korte tekst over hun organisatie goed te keuren, zodat we deze konden meenemen op de website. De kranten van Nieuws van de Groote Oorlog zijn intussen consulteerbaar op nieuwsvandegrooteoorlog.hetarchief.be zodat de metadata op Het Archief gepubliceerd kunnen worden. Eind september lanceerden we een preview-versie van de website die je opnieuw als partner kon bekijken. Op 8 november 2019 volgt dan de officiële lancering van het vernieuwde hetarchief.be.