Algemeen

Wat is Het Archief?

Over de verschillende media-, podiumkunsten- en cultureelerfgoedorganisaties in Vlaanderen is een schat aan beeld en geluid verspreid. Met Het Archief willen we (een deel van) de metadata van het beeld en geluid van onze contentpartners publiek maken. Zo vinden gebruikers eenvoudig de weg naar jouw organisatie voor meer informatie of om een item te kunnen raadplegen. Want jouw beeld of geluid zomaar online consulteerbaar maken, dat doen we natuurlijk niet.

Meemoo wil Vlaams beeld en geluid zo veel mogelijk toegankelijk maken. Omdat we binnen een kader van auteursrechtelijk beschermde werken opereren en ook rekening moeten houden met de GDPR-wetgeving, ligt de nadruk op ‘zo veel mogelijk’. Wat kunnen we wel delen met het grote publiek? De metadata van dit audiovisueel materiaal. Aan de hand van deze beschrijvingen kunnen gebruikers zoeken en filteren doorheen jouw collectie en die van de collega-contentpartners. 

De rol van onze contentpartners

Een traject als dit, daar beginnen we niet alleen aan. Contentpartners werden gedurende het hele traject op de hoogte gehouden en betrokken bij de verschillende stappen. Zo werd de metadatacatalogus met enkele contentpartners voorbereid in werkgroepen. Samen kwamen we tot een voorstel voor twee licenties die aangeven welke metadata gepubliceerd kunnen worden. Benieuwd welke dat zijn? Lees het hier

Wat gebeurde er verder?

In 2018 vroegen we onze contentpartners wie in hun organisatie verantwoordelijk is voor het beeld en geluid. Begin 2019 hadden we een eerste versie van de metadatacatalogus klaar. Deze kon ook door onze contentpartners getest kon worden. Bovendien betrokken we de eindgebruikers, die de metadata eenvoudig moeten kunnen doorzoeken. Waar zijn zij naar op zoek? Beantwoordt de metadatacatalogus aan hun noden? De resultaten van die eerste tests en het gebruiksonderzoek kan je hier nalezen. 

Vanaf mei 2019 werkten we aan een tweede prototype van de website. Contentpartners werden gevraagd hun contactinformatie en een korte tekst over hun organisatie goed te keuren, zodat we deze konden publiceren op de website. Eind september 2019 konden ze de nieuwe website in preview bekijken. Op 8 november 2019 volgde de officiële lancering van hetarchief.be.

Sinds de lancering zetten we Het Archief in de kijker om een zo groot mogelijk publiek naar onze contentpartners toe te leiden. Door middel van krantenartikels komen we onder de aandacht van het brede publiek. Daarnaast richten we ons op specifieke doelgroepen, die we bereiken dankzij mailings en publicaties in vaktijdschriften op en gespecialiseerde platformen. Dankzij onze SEA- en SMA- campagnes blijven we ook steeds zichtbaar op sociale media en in zoekmachines. Niet zonder resultaat: vanaf de lancering ontvingen contentpartners jaarlijks gemiddeld meer dan 1000 gebruikersaanvragen via Het Archief. Maandelijks trekt het platform gemiddeld 9000 bezoekers.