Systeemupdates

Upgrade oktober 2019: wat verandert er in het VIAA-archiefsysteem (MAM)

Sinds vrijdagavond 25 oktober ging het VIAA-archiefsysteem (MAM) even in read- en export-only modus. Niet zomaar, maar omdat we het systeem upgraden voor jouw en ons gemak. Sinds donderdag 31 oktober is alles weer online en functioneel en zijn er een aantal veranderingen.

De vorige upgrade focuste op gebruiksgemak en beschikbaarheid én zorgt ervoor dat het archiefsysteem raadpleegbaar blijft tijdens updates. Deze keer voerden we een aantal technische optimaliseringen door, met name aan de API’s. Zo wordt het weer een beetje makkelijker om met jullie favoriete archiefmateriaal te werken. Een technische uitleg:

  • Het archiefsysteem ondersteunt vanaf nu webhooks. Dat is een handige manier om in te haken op gebeurtenissen (‘events’) in het archiefsysteem. Onze applicaties kunnen zich abonneren op één of meerdere events en reageren wanneer een event voorkomt. Een concreet voorbeeld is dat items bij het importeren op een bepaald moment de status ‘gearchiveerd’ bereiken. Tot nu toe was een applicatie die de status wilde kennen van items, verplicht om op gezette tijdstippen de status van ieder item op te vragen. Webhooks maken dit makkelijker: nu kan een applicatie zich simpelweg abonneren op statuswijzigingen en ontvangt die automatisch de status wanneer deze geüpdatet wordt. Kort gezegd: in plaats van tijdens de import tientallen keren te informeren naar de status, krijgen we nu één update op het exacte moment waarop die status wijzigt. Omdat het systeem niet voortdurend moet vragen naar de status van items, is er ruimte vrij voor andere zaken.
  • Verder zijn er verbeteringen aan de export-API. Het is vanaf nu mogelijk om een exportpad en een exportbestandsnaam te dicteren wanneer een bestand geëxporteerd wordt. Je hangt dus niet langer vast aan de technische naamgeving van Mediahaven (de software waarin ons archiefsysteem draait) en kan je beeld- en geluidsbestanden zelf een naam geven.
  • Tot slot zijn er enkele kleinere updates uitgevoerd aan het importeerproces voor tapes en andere API’s. MD5-checksums worden nu op een andere manier bijgehouden waardoor de import van tapes vlotter kan verlopen.

Je leest het: heel wat interne processen zullen nu vlotter lopen, wat ervoor zorgt dat het archiefsysteem zelf soepeler werkt.

Popel je om het systeem in te duiken? Lees hier onze documentatie.