Algemeen

Wat betekenen de licenties BEZOEKERTOOL-CONTENT en BEZOEKERTOOL-METADATA-ALL?

Als contentpartner kan je zelf bepalen welke items zichtbaar zijn in de bezoekertoolHiervoor bestaan twee licenties: de licentie BEZOEKERTOOL-CONTENT en de licentie BEZOEKERTOOL-METADATA-ALL. 

Wordt de bezoekertool geactiveerd voor jouw organisatie? Dan zijn alle items waarvoor deze licenties aan staan zichtbaar in de bezoekertool. Iedere bezoeker die jij toegang geeft tot de bezoekertool, kan jouw items dan terugvinden. 

Wat je gebruikers exact kunnen zien, hangt af van welke licentie geactiveerd is:

  1. Staat voor een item de licentie BEZOEKERTOOL-CONTENT aan, dan is dat item zichtbaar voor jouw gebruikers in de bezoekertool. Zij kunnen de metadata ervan raadplegen én het video- of audiobestand bekijken of beluisteren.
  2. Is enkel de licentie BEZOEKERTOOL-METADATA-ALL geactiveerd? Dan zien jouw gebruikers in de bezoekertool een referentie naar het item en kunnen ze de metadata bekijken. Het video- of audiobestand is niet zichtbaar en kan niet worden afgespeeld.

Opgelet: het is niet mogelijk om een video- of audiobestand te tonen zonder dat de metadata ervan zichtbaar zijn. Als je de licentie BEZOEKERTOOL-CONTENT activeert, worden het item én de metadata getoond. Het maakt dan niet uit of je de licentie BEZOEKERTOOL-METADATA-ALL ook nog activeert.

Wanneer zijn de licenties actief en hoe beheer ik ze?

De licenties voor de bezoekertool worden in het voorjaar van 2022 standaard geactiveerd voor alle items in het meemoo-archiefsysteem waarvoor minstens één andere licentie actief is. Hiervoor hoef je als contentpartner zelf niets te doen. 

Het beheer van de licenties ligt zoals gewoonlijk in jouw handen. Wil je een bepaald item bijvoorbeeld niet zichtbaar maken in de bezoekertool, dan kan je de licenties simpelweg deactiveren in het meemoo-archiefsysteem. Je aanpassingen zullen binnen de 24 uur doorstromen naar de bezoekertool.

Wat als de bezoekertool niet geactiveerd wordt voor jouw organisatie?

Ook als je de bezoekertool niet activeert, worden de licenties ingeschakeld voor al jouw items in het meemoo-archiefsysteem. In dat geval gaat het enkel om een aanpassing achter de schermen: jouw content zal niet zichtbaar worden in de bezoekertool. Het is niet nodig om de licenties in dit scenario uit te zetten, je kan ze gewoon negeren.

Deze licenties hebben geen enkele invloed op ontsluiting via onze andere platformen (Catalogus Pro, het Archief, het Archief voor Onderwijs). Ben je benieuwd welke licenties daar dan wel voor gebruikt worden? Via deze knop vind je een gedetailleerd overzicht van alle licenties in het meemoo-archiefsysteem en wat ze betekenen.

Voor welke brontypes zijn de licenties actief?

Je zal deze licenties niet alleen terugvinden bij audio- en videobestanden, maar ook bij andere brontypes zoals bijvoorbeeld afbeeldingen. De bezoekertool zal in de eerste jaren enkel audio- en videomateriaal tonen. Door de licenties nu al toe te kennen aan alle brontypes, kunnen we de andere types in een latere fase ook beschikbaar maken in de bezoekertool. Dit staat momenteel gepland voor eind 2023. Voor het zover is, zullen we jou uiteraard grondig informeren. 

Wat met continue instroom?

Laat je als contentpartner op regelmatige basis je digitaal archief instromen in het meemoo-archief, dan is de situatie anders. In dat geval bepaal je als contentpartner zelf de licenties vooraleer je je items doorstuurt naar het archiefsysteem. In het voorjaar van 2022 doen wij een eenmalige actie waarbij we deze licenties activeren voor al je items die op dat moment in het meemoo-archiefsysteem zitten. De exacte datum maken we nog bekend. Wil je materiaal dat nadien instroomt via continue instroom ook zichtbaar maken in de bezoekertool? Dan voeg je zelf de licenties toe vooraleer je je items doorstuurt. Stuur je de licentie(s) niet mee, dan kan je ze achteraf nog steeds manueel activeren in het meemoo-archiefsysteem.

Heb je hier nog vragen over? We helpen je graag verder via support@meemoo.be

Welke metadata worden getoond in de bezoekertool?

De bezoekertool is een afgesloten systeem. In samenspraak met de werkgroep is daarom beslist om op dit platform een uitgebreide metadataset te ontsluiten. Daarover lees je hier meer. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de volgende organisaties: ADVN, Amsab-ISG, AMVB, Archief Gent, Argos, Felixarchief, Industriemuseum, KADOC,  Kunstenpunt, Liberas, MOMU, Openbare bibliotheek Brugge, VRT, Stadsarchief Brugge, Stadsarchief Poperinge, Stadsarchief Ieper, Toneelhuis en Universiteitsbibliotheek Gent.