Algemeen

Wat is de bezoekertool?

Dankzij de bezoekertool zal jij als contentpartner je gebruikers toegang kunnen geven tot jouw digitaal audiovisueel materiaal dat bewaard wordt bij meemoo. Met behulp van een krachtige zoekmotor, slimme filters en een gebruiksvriendelijke interface zullen zij zelfstandig beeld en geluid doorzoeken en bestuderen. De tool wordt in de eerste helft van 2022 gelanceerd.

De bezoekertool is een afgesloten platform: enkel bezoekers die fysiek aanwezig zijn in jouw instelling kunnen tijdens hun bezoek toegang krijgen tot deze tool. De wettelijke intra muros-uitzondering bepaalt dat auteursrechtelijk beschermd materiaal binnen de muren van een instelling geraadpleegd mag worden voor wetenschappelijk onderzoek of voor privé-doeleinden.

Als contentpartner kan je op deze website jouw eigen catalogus met audiovisueel materiaal laten activeren en ter beschikking stellen aan de bezoekers van jouw instelling. Een medewerker van jouw organisatie bepaalt dan wanneer en hoe lang iemand dit materiaal kan raadplegen. Daarnaast kunnen ook je interne medewerkers aan de slag gaan met de tool, en kan je gebruikers op afstand toegang geven als je collectie niet langer auteursrechtelijk beschermd is.

Binnen de bezoekertool bepaal je niet alleen wie er in jouw collectie kan grasduinen, maar ook wat je daar laat zien. Alle video- en audiobestanden die je bewaart in het meemoo-archiefsysteem komen in aanmerking om op te nemen in je digitale catalogus. De bezoekertool heeft een eigen licentieset. Als de juiste licenties geactiveerd zijn voor een item uit jouw collectie, dan zal dat item vindbaar zijn in de catalogus.

Ben je geïnteresseerd om in te stappen in het traject? Laat het even weten via support@meemoo.be, we bezorgen jou zo snel mogelijk meer informatie.

Misschien doet dit artikel bij jou een belletje rinkelen. De bezoekertool is het resultaat van een heel voortraject van onderzoeken en gesprekken, waar we in het verleden al over communiceerden. Het project had toen een andere werknaam: de leeszaaltool. Nu de lancering dichterbij komt, doopten we dit nieuwe instrument nu definitief de bezoekertool. Een website om de bezoekers van jouw organisatie de mogelijkheid te bieden om ter plaatse audiovisueel materiaal te raadplegen.