Algemeen

Wat is Het Archief voor Onderwijs?

Het Archief voor Onderwijs is een gratis online beeldbank voor leerkrachten met filmpjes en geluidsfragmenten uit overheid, cultuur en media. Als contentpartner van meemoo kan je ook partner met audiovisueel materiaal worden van Het Archief voor Onderwijs. Op deze manier kan jouw unieke content in een afgesloten omgeving beschikbaar gesteld worden voor het onderwijs. 

De fragmenten die gepubliceerd worden op Het Archief voor Onderwijs zijn enkel toegankelijk voor lesgevers met een account. Aan de hand van trefwoorden vinden ze snel relevant materiaal, dat ze meteen in de les kunnen tonen. Lesgevers kunnen makkelijk fragmenten afbakenen en opslaan, en eigen collecties binnen hun profiel aanmaken. Het materiaal is permanent beschikbaar voor zowel actieve lesgevers (leerkrachten en docenten in een Vlaamse erkende onderwijsinstelling) als voor lesgevers in opleiding. Op deze manier willen we leerkrachten ondersteunen en inspireren om met audiovisueel materiaal aan de slag te gaan in de klas.

De fragmenten op Het Archief voor Onderwijs zijn een selectie uit het audiovisueel materiaal van onze contentpartners, bewaard in het meemoo-archiefsysteem (MAM). Enkel het materiaal waarbij de onderwijslicentie staat aangevinkt, komt in aanmerking voor deze selectie. De selectie gebeurt door leerkracht-redacteurs die ervoor zorgen dat de fragmenten aansluiten bij de eindtermen en leerplandoelstellingen. Om een vlotte doorzoekbaarheid te garanderen, wordt het geselecteerd materiaal verrijkt met leerobjectmetadata (o.a. onderwijsniveau, vak, graad). Zo vinden lesgevers heel vlot wat ze zoeken.

Heb jij ook audiovisueel materiaal in je collectie dat relevant is voor het onderwijs en dat je wilt aanbieden aan lesgevers? Neem contact op met Het Archief voor Onderwijs via ons onderwijsloket.