Algemeen

Wat is Het Archief voor Onderwijs?

Meemoo biedt met Het Archief voor Onderwijs aan lesgevers unieke toegang tot Vlaams audiovisueel materiaal uit de media, cultuur- en overheidssector.

Het aangeboden materiaal op maat van het onderwijs inspireert lesgevers tijdens hun lesvoorbereidingen. Aan de hand van trefwoorden vinden ze snel relevant materiaal, dat ze meteen in de les kunnen tonen. Lesgevers kunnen makkelijk fragmenten afbakenen en opslaan, en eigen collecties binnen hun profiel aanmaken. Het materiaal is permanent beschikbaar voor zowel actieve lesgevers (leerkrachten en docenten in een Vlaamse erkende onderwijsinstelling) als voor lesgevers in opleiding
De fragmenten op Het Archief voor Onderwijs zijn een selectie uit het audiovisueel materiaal van onze contentpartners, bewaard in het meemoo-archiefsysteem (MAM). Enkel het materiaal waarbij de onderwijslicentie staat aangevinkt, komt in aanmerking voor deze selectie. De selectie gebeurt door leerkracht-redacteurs die ervoor zorgen dat de fragmenten aansluiten bij de eindtermen en leerplandoelstellingen. Om een vlotte doorzoekbaarheid te garanderen, wordt het geselecteerd materiaal verrijkt met leerobjectmetadata (o.a. onderwijsniveau, vak, graad). Zo vinden lesgevers heel vlot wat ze zoeken.