De inventaristool: wat is het?

Wat is het en welke informatie vind ik er terug?

De inventaristool is een instrument waarmee contentpartners hun inventarisgegevens verzamelen en actueel houden. Dit kan tot aan de start van een digitaliseringsproject (in het geval van audiovisueel materiaal) of tot aan het overbrengen naar en de registratie door Cinematek (in het geval van film).

Je kan er dus als contentpartner in aangeven:

  • welke en hoeveel audiovisuele dragers je hebt, en die je graag wil meegeven aan meemoo voor digitalisering;
  • welke en hoeveel filmdragers je hebt, en die je graag wil meegeven in een transport door meemoo voor registratie door Cinematek.

Op die manier hebben jij én meemoo altijd een overzicht over de dragers die jij of een collega heeft aangemeld voor registratie en digitalisering doorheen de tijd. Tot nu toe gebeurde dit telkens via mail en spreadsheets, maar we hebben gemerkt dat dit niet transparant genoeg en te foutgevoelig was.

Welke algemene informatie vind je er terug en wat kan je er mee doen?

  • Je kan ten allen tijde de aangemelde drageraantallen raadplegen.
  • Je kan deze aangemelde drageraantallen ook zelf aanpassen.
  • Je kan de historiek van die aanpassingen doorheen de tijd raadplegen (via het logboek).
  • Je krijgt per aangemeld drageraantal een inschatting van het aantal GB dat dit ongeveer zal vertegenwoordigen in het archiefsysteem. Ook krijg je het totaal aantal GB te zien die al je aanmeldingen samen zouden vertegenwoordigen (let op: dit gaat over een inschatting en geeft een idee, in werkelijkheid zal dit lichtjes anders uitkomen).
  • Je kan zelf aangemelde drageraantallen finaal bevestigen voor registratie en digitalisering.
  • Je kan raadplegen welke dragers er al bevestigd zijn: voor filmdragers bevestig je voor registratie door Cinematek, voor audiovisueel materiaal bevestig je voor registratie in AMS en uiteindelijk voor digitalisering.

Hoe je voor deze acties te werk gaat, lees je in de volgende artikels: