De basis

Wat is het verschil tussen archief.meemoo.be en de beheersmodule?

Zowel op archief.meemoo.be als in de beheersmodule kan je verschillende acties uitvoeren. Soms lijkt wat je kan doen in beide omgevingen te overlappen, maar waar zit dan juist het verschil?

Hét verschil tussen archief.meemoo.be en de beheersmodule zit hem in de onderliggende technologie. Archief.meemoo.be is namelijk een website en dus via je browser te bereiken. De beheersmodule daarentegen is een Java-applicatie, die apart gelanceerd wordt, op je computer zelf. Je geraakt bovendien in de beheersmodule door in te loggen op archief.meemoo.be en ‘Beheersmodule’ aan te klikken. Beide staan dus in relatie tot elkaar. Wijzigingen in het ene zorgen voor wijzigingen in de andere.

Een tweede belangrijk verschil tussen de beheersmodule en de website is dat archief.meemoo.be een ‘read only’-omgeving is. We raden gebruikers die geen archieffunctie hebben aan om in deze omgeving te werken. Voor een communicatiemedewerker die een filmpje op de eigen website of Facebookpagina wil delen, bijvoorbeeld, is dit ideaal. ‘Read only’ wil namelijk zeggen dat je video’s en audio’s (makkelijk) kan zoeken en afspelen, maar bijvoorbeeld niet kan verrijken met metadata.

En zo gaan we naadloos over op een derde verschil, de metadata. Ten eerste wordt de metadata op de website veel beknopter weergegeven. De nadruk ligt hier namelijk op het bekijken en beluisteren van de items.

Screenshot van metadata op archief.meemoo.be
Screenshot van metadata op archief.meemoo.be

In de beheersmodule daarentegen ligt de nadruk op het beheren van de items en de bijbehorende metadata. Indien je deze metadata dus wil wijzigen, bulkacties wil uitvoeren (zoals exporteren in bulk, metadata aanpassen in bulk, …) of bestanden wil verwijderen, dan moet je naar de beheersmodule gaan. Dit alles kan namelijk niet binnen de ‘read only’-webomgeving.

Ten slotte is ook de bufferruimte enkel beschikbaar via de beheersmodule. In deze omgeving wachten gedigitaliseerde items gedurende 6 maanden op goedkeuring. Tijdens deze garantieperiode kan je de nodige kwaliteitscontroles doen, licenties aanpassen, metadata bewerken, etc. Na goedkeuring heb jij als contentpartner de mogelijkheid om de bestanden vanuit deze bufferruimte te ‘publiceren’, waardoor deze voor jou en je collega’s zichtbaar worden op archief.meemoo.be.

Om af te sluiten willen we jullie ook graag twee belangrijke gelijkenissen meegeven: de zoekfunctie en de mediaplayer. De zoekfunctie werkt op de website en binnen de beheersmodule op dezelfde manier. Op beide plaatsen kan je bijvoorbeeld ook ‘geavanceerd zoeken’. Hoe je zoekt in het MAM, lees je hier.

Links: zoekfacetten op web, rechts: zoekfacetten in de beheersmodule
Links: zoekfacetten op web, rechts: zoekfacetten in de beheersmodule

Dankzij de integratie van de mediaplayer, kan je sinds kort ook via archief.meemoo.be items bewerken, namelijk fragmenten aanmaken, items exporteren en thumbnails wijzigen. Deze mediaplayer is geïntegreerd in de website én de beheersmodule. Hoe je precies met deze mediaplayer aan de slag gaat, vind je hier terug.

Is er nog iets onduidelijk, of hebben we een vraag niet beantwoord? Stuur dan een mailtje naar support@meemoo.be en wij helpen je graag verder.