Algemeen

Wat kan de bezoekertool betekenen voor mijn organisatie?

Met de bezoekertool willen we jou als contentpartner een instrument aanreiken om je audiovisueel archiefmateriaal veilig toegankelijk te maken voor je eigen doelpubliek. 

Begin 2019 stuurden we een enquete rond naar alle contentpartners. Van de 28 respondenten bleek ongeveer de helft geen manier te hebben om hun audiovisueel archiefmateriaal dat in het meemoo-archiefsysteem bewaard wordt, ter beschikking te stellen aan hun gebruikers. De bezoekertool is in eerste instantie een antwoord op die nood: het is een afgesloten platform waar je als contentpartner zelf gebruikers toestemming kan geven om jouw beeld en geluid te doorzoeken en te raadplegen.

Wat betekent dit voor jou?

Tijdens het uittekenen van deze tool hebben we sterk ingezet op een gebruiksvriendelijk instrument voor de doelgroepen die het vaakst archieven raadplegen: wetenschappelijk onderzoekers, studenten en heemkundigen. Het eindproduct is interessant als je jouw bezoekers meer geavanceerde functionaliteiten wil aanbieden, zoals favorietenlijstjes bijhouden of metadata exporteren.

Daarnaast kan je de bezoekertool ook gemakkelijk inzetten voor interne medewerkers. De bezoekertool toont enkel het archiefmateriaal van je eigen instelling, terwijl Catalogus Pro het mogelijk maakt om de archieven van andere contentpartners te doorzoeken. Daardoor vallen sommige beperkingen weg: je bepaalt zelf wie toegang heeft tot de tool en wanneer die toegang vervalt. Het aantal accounts dat toegang krijgt is ongelimiteerd. Je kan dus ook toegang  verlenen aan stagiairs en vrijwilligers.

Een website die klaar is voor de toekomst

Bij meemoo werken we de komende jaren aan één overkoepelend ontsluitingsplatform. De functionaliteiten van Catalogus Pro, hetarchief.be, Nieuws van de Groote Oorlog en Art in Flanders zullen in dat platform ingebouwd worden. En de bezoekertool? Die vormt de eerste fase van dit traject. De tool zal continu uitgebreid en aangepast worden om relevant te blijven in een steeds veranderende digitale context. Wil je als contentpartner volledig mee zijn met alle toekomstige ontwikkelingen? Spring dan nu al op de kar.


De bezoekertool wordt in het voorjaar van 2022 gelanceerd. Enkele contentpartners gaan de tool dan in gebruik nemen. Als piloot van het project zijn ze nauw betrokken bij de demo fase. Heeft je organisatie interesse om de tool mee te testen en op korte termijn audiovisueel materiaal beschikbaar te maken voor je bezoekers? Laat het even weten via support@meemoo.be, we bezorgen jou zo snel mogelijk meer informatie.