Algemeen

Welke bestanden worden waar ontsloten bij een meervoudig object?

Een meervoudig object bestaat uit meerdere bestanden met elk hun specifieke functie en betekenis. Zo zijn er o.a. metadatabestanden met  inhoudelijke, technische en rechteninformatie over de audio- en videobestanden. In een meervoudig object zijn vaak verschillende types video- of audiobestanden aanwezig. Niet elk bestand is echter even bruikbaar voor hergebruik voor je eigen toepassingen (website, tentoonstelling, productie, etc.) of op de meemoo-platformen.

Wil je graag de licentie wijzigen van één van je items op één van de meemoo-platformen? Dan lees je hier hoe dat moet.

Video/filmbestanden (DV/DVCAM/DVCPRO, dvd en film)

Doorgaans kan je op de meemoo-platformen enkel de lageresolutiekopies (mp4) terugvinden die afgeleid zijn van het mezzaninebestand. Het mezzaninebestand is een formaat dat wij bij de digitaliseringspartner zelf opvragen, naast de archiefmaster. Tijdens de ingest in het meemoo-archiefsysteem (MAM) worden deze bestanden getranscodeerd naar deze lageresolutiekopie, die bestemd is voor hergebruik en streaming via een website. Meer daarover lees je hier.

Binnen een meervoudig object kan je deze (lageresolutiekopies van de) mezzaninebestanden in het MAM op twee manieren herkennen:

  1. Aan de .mov- en .mkv-bestandsextensie. Meemoo is steeds consequent in zijn naamgeving: het gaat om pid_mezzanine.mkv bij DV, DVCAM en DVCPro, pid_001_mkv.mkv (voor het eerste hoofdstuk) bij dvd en pid_mezzanine.mov bij film.
  2. Aan het videobestandicoon.

Je ziet deze bestandsextensies en icoontjes het best als je de lijstweergave kiest. Zorg er bovendien voor dat je bereik linksonder hoog genoeg staat:

Helaas is het digitaliseringsbedrijf soms creatief geweest met het woord mezzanine…
Helaas is het digitaliseringsbedrijf soms creatief geweest met het woord mezzanine…

Waarom kiezen we voor de ontsluiting van deze (lageresolutiekopies van de) mezzaninebestanden? De voornaamste doelstelling van een mezzaninebestand is niet de preservering die zo dicht mogelijk aanleunt bij het origineel - die rol vervult het masterbestand - maar een zo goed mogelijke kijk- of luisterervaring bieden aan de eindgebruiker. En laat dat laatste nu net centraal staan bij ontsluitingsplatformen.

Audiobestanden (schellak- en lakplaten, halveduim openspoelaudio, éénduims openspoelaudio, tweeduims openspoelaudio)

Bij audiobestanden die behoren tot een meervoudig object is het een veel eenvoudiger verhaal wat betreft ontsluiting. Dit komt doordat we bij deze formaten namelijk niet met mezzaninebestanden werken, maar enkel met archiefmasters. Alle audiobestanden binnen dit meervoudig object worden dus ontsloten. Deze herken je op twee manieren in het MAM:

  1. Aan de .wav-bestandsextensie. Meemoo is ook hier steeds consequent geweest in zijn naamgeving: het gaat om pid_wav.wav en pid_curve.wav bij schellak- en lakplaten en om pid_01.wav (voor de eerste track) bij meersporenaudiospoelen.
  2. Aan het audiobestandicoon.

Je ziet deze bestandsextensies en icoontjes het best als je de lijstweergave kiest. Zorg er bovendien voor dat je bereik linksonder hoog genoeg staat.