Algemeen

Welke kwaliteitscontrole voert meemoo al uit?

Meemoo voert voornamelijk een technische kwaliteitscontrole uit tijdens de ingest. Dit is het moment waarop de digitale bestanden het meemoo-archiefsysteem binnenstromen.

Tijdens de ingest gaat meemoo controleren of:

  • het archiefformaat dat aangeleverd wordt door de digitaliseringspartner overeenstemt met het archiveringsformaat dat meemoo heeft vooropgesteld;
  • er een afgeleide kopie (lageresolutiekopie) van de archiefmaster gemaakt kan worden;
  • er een pronom ID (online informatiesysteem van bestanden en hun ondersteunende software) kan toegekend worden;
  • de MD5-checksum overeenkomt, want meemoo berekent op het moment van ingest zelf de MD5-checksum en vergelijkt de uitkomst met de checksum die door de service provider werd meegestuurd bij het digitale bestand.

Als bestanden niet door deze controle geraken, wordt het digitaliseringsbedrijf hierop aangesproken en moeten de bestanden opnieuw worden aangeleverd. Deze controles zijn vooral belangrijk voor de digitale conservatie. Ze garanderen dat de bestanden in het juiste formaat en volledig zijn aangeleverd.

Op het einde van het digitaliseringsproject volgt dan nog een zogenaamde end-to-end controle. Daarin wordt gecontroleerd of alle gevraagde bestanden zijn aangeleverd en indien niet, of er hiervoor een gegronde reden is (bijvoorbeeld een drager die niet kon worden gedigitaliseerd).