Veelgestelde vragen

Welke metadatasets en licenties delen we op Het Archief?

Op Het Archief delen we metadata van de volledige collecties van contentpartners in het meemoo-archiefsysteem (MAM). Dit gebeurt niet zomaar; we houden rekening met een aantal parameters die de ontsluiting van de metadata van items begrenzen.

Het Archief ontsluit enkel:

  • metadata van audio en video. Fragmenten, kranten en foto’s worden (nog) niet ontsloten;
  • items die niet meer in de bufferzone aanwezig zijn;
  • items met een geslaagde kwaliteitscontrole.

Licenties in het meemoo-archiefsysteem

Een publieke metadatacatalogus zoals Het Archief betekent niet dat alle metadata zomaar publiek beschikbaar worden. Je hebt als contentpartner zelf controle over de items die je ontsluit en hoe je ze ontsluit. Dit kan je zelf beheren via de licenties in het meemoo-archiefsysteem (MAM).

Het Archief gebruikt twee licenties. Licentie ‘VIAA-PUBLIEK-METADATA-LTD’ is standaard aangevinkt. Licentie ‘VIAA-PUBLIEK-METADATA-ALL’ is standaard uitgevinkt. We geven graag mee  dat licenties uitvinken in principe enkel nodig is wegens specifieke redenen (bv. als het om gevoelig materiaal gaat of als derden over exclusieve rechten beschikken).

Metadataontsluiting

Op Het Archief ontsluiten we een afgesproken set aan metadata. Afspraken hierrond maakten we op basis van een interne analyse en de input van een werkgroep samengesteld uit de meemoo-contentpartners. Deze metadata worden vervolgens ontsloten onder de eerder vermelde licenties.

Samengevat zijn er drie mogelijkheden wat betreft de licenties om metadata te ontsluiten op Het Archief:

VIAA-PUBLIEK-METADATA-LTD VIAA-PUBLIEK-METADATA-ALL
Standaard: AAN Standaard: UIT
Een uitgebreide set aan metadata is raadpleegbaar. UIT AAN
Een beperkte set aan metadata wordt getoond. AAN UIT
Het item is niet raadpleegbaar. UIT UIT

De metadata zijn aanwezig in het meemoo-archiefsysteem en je kan ze daar ook beheren. Wil je graag je metadata bewerken?

Heb je een vraag, een opmerking of een idee over deze licenties? Neem contact op met Matthias. Hij helpt je graag verder.

Matthias