Algemeen

Wie zijn de gebruikers van Het Archief?

De gebruikers van Het Archief kunnen we onderverdelen in drie grote doelgroepen: privé-onderzoekers, student-onderzoekers en professionele gebruikers. Met iets meer dan de helft van de aanvragen vormen de privé-onderzoekers de grootste gebruikersgroep. Hieronder ontdek je het verhaal en de drijfveer van drie van onze gebruikers.

Reinier Wels, die zich als historicus specialiseerde in beeldvorming in film en op tv, heeft een passie voor oude televisieprogramma’s. Hij is bijzonder gedreven om verloren programma’s terug te vinden, een speurtocht waarbij Het Archief hem enorm heeft geholpen.

“Normaal voelt de zoektocht naar verloren materiaal een beetje zoals het spelen met een grijpautomaat op de kermis: één kans op de honderd heb je prijs. Bij Het Archief geldt net het tegenovergestelde: je kan er exact vinden wat je zoekt.”

Aan de hand van de zoekwoordenfunctie op Het Archief wist Reinier verloren gewaande fragmenten uit de BBC-reeks Sherlock Holmes met Peter Cushing (1968) terug te vinden. Enkele clips uit deze reeks werden in de jaren 70 getoond in het VRT-programma ‘Ziet u er wat in?’ De ontsluiting van de metadata van het rijke en kostbare VRT-archief heeft er dus voor gezorgd dat deze oude schatten opnieuw boven water zijn gekomen.

Geert van Doorne is sinds zijn vijftiende gepassioneerd door de Vlaamse fictiefilm en verzamelt alles wat hiermee verwant is. Hij raakte geïnspireerd door Paul Geens, een filmhistoricus en conservator van het Vlaams Filmmuseum. Geert heeft door de jaren heen zelfs een eigen archief gecreëerd met onder andere VHS, DVD, opnames en bestellingen van VRT. Het Archief speelde een speciale rol in de creatie van zijn eigen verzameling:

“Nadat ik hetarchief.be had ontdekt, heb ik een volledige nacht gezocht.”

Gitte Derluyn, masterstudent aan de UGent, vond in Het Archief een dankbare verzameling bronnen voor haar thesis. Ze brengt de recente geschiedenis van het Gentse Gravensteen in kaart, met een speciale focus op hoe we naar dit erfgoed kijken, hoe we het gebruiken en hoe we het willen bewaren, restaureren en herbouwen. Ze brengt interessante terugkerende tendensen aan de oppervlakte en documenteert de evoluties doorheen de twintigste en eenentwintigste eeuw. Het Archief laat haar toe om verschillende archieven te doorzoeken, het audiovisueel materiaal maakt het mogelijk om de toon van het debat beter te volgen.