Systeemupdates

Wijzigingen aan het VIAA-archiefsysteem sinds maart 2019 / versie 19.1

Begin maart ging het VIAA-archiefsysteem even offline om een upgrade door te voeren. Wat er precies veranderd is en hoe we jou als gebruiker hier verder mee helpen? Je leest het hier.

Mediaspeler met nieuwe mogelijkheden

De meest ingrijpende wijziging is de introductie van een nieuwe mediaspeler voor audio en video. Deze wordt zowel gebruikt in de beheersmodule als op de website van het archiefsysteem. Alle bestaande functies (zoals fragmenten aanmaken, tijdsgebaseerde metadata toevoegen of fragmenten exporteren) zijn nog steeds beschikbaar in de nieuwe mediaspeler. Er werden ook een aantal nieuwe zaken toegevoegd. Zo wordt er (voor nieuw toegevoegde bestanden) automatisch een waveform met de audio weergegeven. Belangrijk: voor een aantal van deze features zal je dus op een andere manier moeten werken. Deze pagina documenteert het gebruik van de mediaspeler in detail.

Betere beschikbaarheid

Vanaf versie 19.1 heeft het archiefbeheersysteem enkele features die de beschikbaarheid moeten garanderen. Zo kunnen we nu het hele systeem in lees- en exportmodus brengen, wanneer we in de achtergrond zaken aanpassen. Dit zal meteen voelbaar zijn tijdens de volgende release, gepland voor dit najaar. Op dat moment zal er geen downtime meer zijn tijdens de upgrade, maar blijft het archiefsysteem beschikbaar en kunnen bestanden nog steeds geëxporteerd worden.

Duurzame bewaring

Verder werden een aantal features toegevoegd die de duurzame bewaring van materiaal verder ten goede komen.

  • Van elk aangeleverd bestand wordt vanaf nu automatisch ook de pronom-ID opgeslagen. Pronom is een unieke identificatie van het type bestand en zorgt ervoor dat we eenduidig vast kunnen stellen welke formaten gearchiveerd werden. Het grote voordeel van zo'n pronom-ID is dat, als bepaalde type bestanden in de toekomst niet langer leesbaar dreigen te zijn, we nu vlot de betrokken bestanden kunnen identificeren en migreren naar nieuwe formaten. De pronom-ID is beschikbaar als technische metadata bij nieuw aangeleverde bestanden. 
  • Vanaf nu gebeurt de virusscanning op de flows rond digitale intake automatisch.